woensdag 2 januari 2013

Proces om Homotoneelstuk Uganda stopgezet


Een rechtbank in Uganda heeft het proces afgebroken tegen een Britse theaterproducent die terechtstond wegens een toneelstuk over homoseksualiteit. De rechtbank verweet de openbaar aanklager woensdag een gebrek aan bewijs.

David Cecil (35) werd in september aangeklaagd nadat hij een toneelstuk over homoseksualiteit had opgevoerd zonder toestemming van Uganda's mediaraad. Volgens Cecil had de mediaraad hem niet expliciet verboden het stuk op te voeren.

Homoseksuele activiteiten zijn in Uganda bij wet verboden. Cecil hing vier jaar celstraf boven het hoofd. Na zijn arrestatie vorig jaar werd hij op borgtocht vrijgelaten.

Justitie kan de aanklacht opnieuw indienen wanneer zij extra bewijsmateriaal aanlevert. Maar daar gaat Cecil niet van uit. "Godzijdank opereren sommige rechters in Uganda onafhankelijk en gaan zij niet mee met politiek gemotiveerde aanklachten zoals die tegen mij", zegt Cecil tegen Novum Nieuws.

Het toneelstuk 'The River and the Mountain' werd in augustus vorig jaar opgevoerd op twee locaties in Kampala. Het gaat over een Ugandese fabrikant die wordt vermoord door zijn eigen personeel nadat hij voor zijn geaardheid was uitgekomen.

Uganda werd het mikpunt van westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties nadat in 2009 een wetsvoorstel was ingediend om sommige vormen van homoseksueel gedrag te bestraffen met de dood. Hoewel de doodstraf inmiddels lijkt te zijn geschrapt, ligt de rest van het wets- voorstel nog altijd ter behandeling bij het parlement.

bronnen: FokNieuws.nl / Novum