woensdag 2 januari 2013

Oproep Jos Brink Prijs 2013


Minister Bussemaker van OCW en portefeuille-houdster Emancipatie, doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Jos Brink Prijs en de Innovatieprijs voor homo-emancipatie 2013.

De Jos Brink Prijs is een oeuvre prijs en een kroon op het werk van een persoon, groep of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen (LHBT-personen). De prijzen worden uitgereikt op 17 mei tijdens de International Day against homophobia (IDAHO) in theater Diligentia in Den Haag.

Met het uitreiken van de Jos Brink homo-emancipatieprijs onderstreept het kabinet de betekenis van homo-emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van de sociale acceptatie van deze groep in de Nederlandse samen- leving en daarbuiten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstobject. De winnaar van de Innovatieprijs ontvangt een geldbedrag van 1.000 euro.

Deze Regeringsprijs is vernoemd naar Jos Brink (1942-2007) die zich op diverse manieren heeft ingezet voor de acceptatie van homoseksualiteit. De prijs is in 2009 uitgereikt aan Henk Krol van de Gay Krant en de Stichting Vrienden van de Gay krant en in 2011 aan de Vrijwilligers van het COC. De prijs wordt toegekend vanwege een buitengewone bijdrage aan de sociale acceptatie van homoseksuelen en transgenders in ons land.

De jury bestaat uit Sara Kroos (voorzitter), Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Westelaken.

bron: GayKrant.nl


Bussemaker zoekt kandidaten voor Homoprijs

Minister voor homo-emancipatie Jet Bussemaker (PvdA) doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Jos Brink Prijs. De staatsprijs, die in mei wordt uitgereikt, is bedoeld voor een persoon, groep of instelling die zich hardmaakt voor de emancipatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

De eerste Jos Brink Prijs werd in 2009 uitgereikt aan Henk Krol, de oprichter van de Gay Krant. Krol is sinds september Tweede Kamerlid voor ouderenpartij 50Plus. Twee jaar later werd de prijs uitgereikt aan alle vrijwilligers van homobelangenorganisatie COC. De winnaar krijgt tien- duizend euro en een 'kunstobject'.

Behalve kandidaten voor de Jos Brink Prijs roept Bussemaker ook op kandidaten voor te dragen voor de Innovatieprijs voor Homo-emancipatie. Die aanmoedigingsprijs, duizend euro groot, werd twee jaar geleden voor het eerst uitgereikt. Winnaar was toen PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

De jury staat onder voorzitterschap van cabaretière Sara Kroos en bestaat verder uit zangeres Karin Bloemen, schrijver Arthur Japin, cabaretier en tv-maker Jörgen Raymann en journaallezer Rik van de Westelaken. De Jos Brink Prijs en de Innovatieprijs voor Homo-emancipatie worden op 17 mei uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.

bron: FokNieuws.nl