dinsdag 7 november 2017

UK | "Hoe acteur en LGBT-rechten activist Ian McKellen herinnerd wil worden"

Engeland  –  De Britse acteur Sir Ian McKellen - 78 - bij het grote publiek vooral bekend van z'n rol als Magneto in de vijf X-Men films en als tovenaar 'Gandalf' in de trilogieën 'The Lord of the Rings' en The Hobbit, wil ondanks het feit dat hij één van de grootste Britse acteurs is, niet worden herinnerd als een goed acteur maar als een fervent "HoLeBi & Transgender rechten activist". Mogelijke reden van deze bekentenis, het feit dat Ian McKellen recent per ongeluk dood werd verklaard.

Ian McKellen zei recent in een interview dat hij niet wil dat komende generaties hem herinneren als groot film & theater acteur, maar wél als groot HoLeBi & Transgender mensenrechtenactivist en gelijke rechten activist. Naar eigen zeggen is hij zelf het meest trots op zijn activisme en het feit dat hij de mening van vele Britten betreffende LGBT's kon veranderen. In z'n jonge jaren stond hij ook mee op de barricade om de 'wet' die homo- seksualiteit strafbaar maakte in het Verenigd Koninkrijk af te schaffen.
                                   
        
                                        
In de jaren 1980 richtte Ian McKellen mee de Britse HoLeBi & Transgender rechtenorganisatie 'Stonewall' op, iets waar hij zelf erg trots op is. De Britse acteur is hoewel hij pas op 49-jarige leeftijd publieklijk Uit de Kast kwam, al sinds jonge leeftijd bezig met het opkomen voor gelijke rechten van HoLeBi's en Transgenders – en niet alleen die van de Britten – evenzeer voor de mensenrechten van LGBT's wereldwijd.  Sinds vele jaren neemt Ian McKellen ook regelmatig deel aan Gay Prides en voerde hij campagne tegen de vervolging van HoLeBi's in Tsjetsjenië en was hij aanwezig op enkele Gay Games evenementen.

bronnen: HoLeBi.info / YouTube.com / Facebook.com – HoLeBi.info