zaterdag 19 augustus 2017

A'dam – Homomonument | Filmpremière ter ere van 30 jaar 'Homomonument'

Amsterdam  →  Op 5 september is het precies 30 jaar geleden dat het 'Homomonument' in Amsterdam in gebruik werd genomen. Ter gelegenheid van dit jubileum gaat 's avonds – op het monument – de documentaire 'Monument van Trots' in première.

Al dertig jaar is het Homomonument een levend monument, een plek voor herdenking, manifestatie en festiviteiten voor lesbo's, homo's, bisek- suelen, transgenders en iedereen die buiten de hetero-normatieve boot valt ‼  Het was in 1987 bovendien het eerste monument ter wereld in zijn soort, met een prominente plek in de openbare ruimte.

Documentaire
Ter gelegenheid van drie decennia Homomonument maakte regisseur 'Sebastiaan Kes' de documentaire 'Monument van Trots'. De film toont de emancipatiestrijd van de Nederlandse LHBT-beweging in heden en verleden – geeft een beeld van de diversiteit van de hedendaagse LHBT–gemeen- schap en benadrukt de ononderbroken relevantie van het 'Homomonument'.
                                     

                                             
Première
Monument van Trots gaat in première op dinsdag 5 september om 20.30 uur op 't Homomonument. Dit gebeurt – in de geest van het monument – in de openlucht en vrij toegankelijk voor iedereen.  De presentatie van de avond is in handen van Dolly Bellefleur en ontwerpster Karin Daan en initiatiefnemer Bob van Schijndel zullen bij de première aanwezig zijn. Stadszender AT5 zendt de documentaire op 5 september om 21.00 uur uit.

Tentoonstelling
Naast de documentaire zijn onder de titel "Monument van Trots" ook een tentoonstelling en een website ontwikkeld. De tentoonstelling is komende maanden te zien in Amsterdam en gaat vervolgens – met de documentaire – op reis door Nederland. De planning tot eind 2017:
  Tot 10 september – Centrale OBA (Oosterdokskade 143)  
  14 september tot eind oktober – OBA Slotermeer (Sloterrmeerlaan 103E)  
  8 november tot eind december – OBA Linnaeus (Linnaeusstraat 44)  

Het project 'Monument van Trots' is een initiatief van 'Stichting Human Focus' in samenwerking met 'Stichting Homomonument' en 'IHLIA LGBT Heritage'.

Meer informatie:  www.MonumentVanTrots.nl
bronnen: MonumentVanTrots.nl – Sebastiaan Kes / Facebook.com  Homomonument / Twitter.com – Gemeente Amsterdam