maandag 12 december 2016

Zanger, cabaretier & levenskunstenaar Robert Long 10 jaar geleden overleden

Robert Long – In Memoriam  →  Op 13 december 2006 overleed Robert Long   Hij werd geboren in Utrecht, richtte in 1963 een band op en stapte in 1967 over naar de band Unit Gloria – bekend van The Last Seven Days. In 1971 ging hij solo verder. Zijn 1e album Vroeger of Later werd meer dan een half miljoen keer verkocht. Ook zijn tweede album Levenslang had veel succes. In zijn liedjes verwoordde hij het onbehagen van grote groepen jonge mensen ‼  Hij was vóór het milieu, tegen het kapitaal, tegen de kerk en alles wat daarmee verband hield en bovenal was hij één van de eerste artiesten die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en er ook over zong.
                                    
  
                                          
In 1977 schreef hij geschiedenis op de benefietnacht: 'Miami Nightmare' in het Concertgebouw om geld in te zamelen voor een actie tegen Anita Bryant   Deze dame uit Miami ging fel tegen homo's tekeer. Artiesten traden belangeloos op; de Zangeres zonder Naam werd onze na- tionale nichten-moeder toen ze het lied Luister Anita zong  De zaal brulde het uit van enthousiasme. Robert Long vroeg zich op het toneel af: "Met hoeveel zijn wij eigenlijk niet ?!  Zo'n 700.000 ?!  Dat is net zoveel als heel Amsterdam bij mekaar" ‼  Hij was daarmee de eerste homo in Nederland die openlijk voor homorechten opkwam. Deze dag ging de geschiedenis in als onze eigen eerste Gay Pride.
                                               
  
                                       
Samen met Leen Jongewaard maakte Robert Long in de jaren tachtig 3 theaterprogramma's - waarin ze van leer trokken tegen burgerlijkheid en calvinisme. Het leverde woedende reacties op uit de zwarte kousenhoek en uit katholieke kringen, maar dat maakte Long alleen maar strijd- baarder. Hij presenteerde TV-programma's, zoals Tien voor Taal, schreef colums en de musical 'Tsjechov'.  Tijdens zijn laatste optredens werd hij milder, hoewel hij met bepaalde nummers op zijn laatste CD 'n Duivels Genoegen als vanouds tegen schenen schopte

bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com