maandag 17 oktober 2016

Leiden | Vandalen schilderen Gaybrapad in Leiden over en brengen Hitlergroet

Leiden – Gaybrapad    Het 'Gaybrapad' – een zebrapad in regenboogkleuren voor homo-emancipatie – op de Nieuwe Beestenmarkt in Leiden is in de nacht van zondag op maandag door vandalen overgeschilderd. De actie werd op video vastgelegd door een medewerker van Rockcafé Lazaru's. Op het filmpje te zien hoe de vandalen het gaybrapad roze schilderen, waarna één van hen zijn shirt uitdoet en de Hitlergroet brengt.

"Het was best wel shocking", vertelt de maker van het filmpje. "Ik zag midden in de nacht ineens jongens met bezems en verf in de weer bij het gaybrapad voor het café. Eerst dacht ik nog dat het een 'studentengrapje' was, maar toen trok één van de jongens zijn kleren uit en gaf in z'n blote bast de Hitlergroet". Volgens de barman is het daarom aannemelijk dat het om een groepje extreem-rechtse jongeren gaat.  
                                           

                                                   
Wethouder Roos van Gelderen opende vorig jaar oktober het regenboogzebrapad op de Nieuwe Beestenmarkt, ze deed dit samen met COC Leiden voorzitter Jan Thijs Leeuwrik Nieborg   De kleuren van het zebrapad symboliseren dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich geac- cepteerd en sociaal veilig moet voelen. De onthulling van het zebrapad was een van de activiteiten rondom Coming Out Dag 2015.

'Raar volk'
Jan Thijs Leeuwrik Nieborg noemt het een treurige actie. "Het is raar volk dat zich hiermee bezighoudt"  Leeuwrik Nieborg maakt zich zorgen en ziet een patroon: "In Amsterdam zijn dit weekeind homo's in elkaar geslagen, flyers tegen homoseksualiteit uitgedeeld en nu dit in Leiden".

De voorzitter van het COC voelt zich wel gesteund door de reacties op de sociale media. "Mensen reageren verontwaardigd en boos op de video en dat is goed om te zien". Inmiddels is het 'gaybrapad' door de gemeente weer schoongemaakt.
bronnen: OmroepWest.nl / Facebook.com – Valie Vollebol / Twitter.com – Roos van Gelderen