zondag 9 oktober 2016

Duitsland | "In Duitsland krijgen 50.000 Homo's eerherstel en compensatie" ‼

Duitsland gaat ruim 50.000 mannen die destijds werden veroordeeld wegens 'homoseksualiteit' gratie verlenen.  Daarbij wordt ook 30 miljoen euro uitgetrokken om de mannen financieel te vergoeden.

Net als in veel andere Europese landen werden ook in Duitsland jarenlang mannen gearresteerd en opgesloten enkel en alleen omdat ze homo zijn. In Duitsland gebeurde dat onder paragraaf 175 die van kracht was tot 1994 en waardoor homoseksualiteit strafbaar was. De meeste van hen werden veroordeeld vlak voor, tijdens en kort na de tweede wereldoorlog.
                               
                                               
In Oost-Duitsland werd de wet die homoseksualiteit strafbaar maakte al in 1968 afgeschaft, een jaar later volgde West-Duitsland. Maar de paragraaf werd pas helemaal afgeschaft in 1994. Nazi-tijdperk veroordelingen van homoseksuelen werden in 2002 opgeheven - maar de mannen die toen werden veroordeeld kregen nooit gratie. Na de oorlog bleef de wet nog lange tijd van kracht waardoor veel mannen hun job of huis ver- loren en uitgestoten werden door de maatschappij.

Alle nog levende mannen die onder paragraaf 175 veroordeeld werden hebben dit nog steeds op hun strafblad staan – maar daar komt dus wel- dra verandering in – waarna ze opnieuw een blanco strafblad zullen hebben  De Duitse minister van Justitie Heiko Maas zegt dat de financiële compensaties per individu zullen worden bekeken en uitgekeerd. Duitse HoLeBi-organisaties zijn erg blij met de gratie-verleningen.
bronnen: HoLeBi.info / Twitter.com – Heiko Maas / Twitter.com – Toran J. Shaw