dinsdag 19 juli 2016

COA · Amstelveen | De 27-jarige 'Ihsan' vluchtte uit Turkije omdat hij Homo is

Vluchtelingenopvang Amstelveen  →  Ihsan (27) is zijn geboorteland Turkije ontvlucht omdat hij homo is. Op dit moment verblijft hij in de vluchtelingenopvang in Amstelveen. "Homo of transgender zijn, dat mag niet in Turkije.  Je kunt niet jezelf zijn. Je moet je verstop- pen, want ze zijn zo bekrompen daar".

"Niet iedereen natuurlijk. Niet m'n familie en vrienden, maar de Turkse maatschappij is zo slecht voor homo's. Mensen kunnen het niet eens aan zichzelf toegeven dat ze gay zijn. Ze houden zichzelf voor de gek omdat er zo'n taboe op rust. Dat is een heel groot probleem".
                                  
                               
In Nederland hoopt Ihsan op een normaal leven waar hij zichzelf kan zijn zonder angst  Maar zo vrij voelde hij zich niet in de opvanglocaties in Ter Apel en Budel waar hij gezeten heeft. En ook in de vluchtelingenopvang in Amstelveen voelt hij zich niet altijd veilig.

 Eerst wil hij er niets over zeggen, maar dan vertelt hij zichtbaar geëmotioneerd: "Het kamp 'Ter Apel' is niet Nederland. We moeten ons ook daar verstoppen. Het is anders daar binnen. Ja natuurlijk zijn er ook Nederlandse mensen en zij zijn ruimdenkend - maar nee ... ik voel me niet goed daar. We rennen weg van de bekrompen mensen, maar ze hebben ons bij mensen gestopt waarvan we helemaal niets van weten. Maar wij moeten wel bij hen verblijven".

bronnen: RTV·NH.nl / Twitter.com – RTV NH