woensdag 16 maart 2016

Amsterdam – Joep Lange Instituut | "Opening van het Joep Lange Instituut" ‼

Dinsdag 15 maart opende het Joep Lange Instituut in Amsterdam, met een oprichtingsbijeenkomst in het Concertgebouw. Joep Lange was een van de eerste Aids-onderzoekers in Nederland en ... sinds eind jaren '90 actief in Afrika om ook daar de allerarmsten te berei-ken. Hij kwam om tijdens de ramp met de MH17 op 17 juli 2014, samen met z'n partner Jacqueline van Tongeren, toen hij op weg was naar de internationale Aids-conferentie in Melbourne.

Het Joep Lange Instituut moet de allerarmsten in ontwikkelingslanden toegang verleden tot goede gezondheidszorg. Joep Lange was hoogle- raar infectiezieken en gold als pionier op het gebied van Aids-bestrijding. Hij was een van de eersten die experimenteerde met de zogenaamde 'cocktail' van Hiv-remmers en pleitte al in een vroeg stadium voor de invoering van PrEP.

"We gaan voortzetten waar hij aan begon", zei Onno Schellekens, voorzitter van het nieuwe instituut in De Wereld Draait Door.
                         

                                
"Onze grote droom is zorg voor de allerarmsten. Joep wilde Amsterdam Aids-vrij maken – dat was zijn laatste wens – maar ook in Tanzania wil- de hij een van de armste regio's Aids-vrij maken, 'gewoon om te bewijzen dat dat kan'. Toen niemand nog wilde betalen, zette hij zich al in voor de allerarmste landen. Op de grote Aids-conferentie in Durban in 2000 sprak hij legendarische woorden: "Als je in Afrika op iedere straathoek Coca-Cola kunt krijgen, dan moet ook iedereen voor Aids kunnen worden behandeld. Dat is de droom waar het instituut nu aan werkt".

Een Amerikaanse partij stelde 20 miljoen dollar beschikbaar en ook de Nederlandse overheid steekt geld in het instituut. Lange werkte met zijn team al vroeg samen met de Clinton Health Access Initiative om Aids in Afrika te behandelen.

"Joeps manier van leven toont ons hoe iemand het verschil; kan maken als hij zijn leven in dienst van anderen stelt en ervoor kiest anderen te helpen in plaats van ze onderuit te halen", aldus voormalig Amerikaans president Bill Clinton in een videoboodschap in Nieuwsuur.

Ook in ons eigen land is de erfenis van Joep Lange duidelijk zichtbaar. Zo was hij bijvoorbeeld de initiatiefnemer van het H-team, waarin alle Amsterdamse organisaties op het gebied van Hiv/Aids-bestrijding nauw samenwerken. Joep Lange pleitte ook al in een vroeg stadium voor de in- voering van PrEP om groepen met een hoog risico om met Hiv besmet te raken preventief te beschermen.

Naast het Joep Lange Instituut krijgt de Universiteit van Amsterdam ook een bijzondere leerstoel vernoemd naar Joep Lange, een leerstoel voor Internationale Gezondheidszorg die moet worden door topwetenschappers.