zondag 24 januari 2016

Italië | Tienduizenden betogen in Italië voor 'gelijke rechten van Homostellen'

In Italië hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd voor gelijke rechten voor homo's. Er waren betogingen in zeker 80 steden en dorpen. De grootste demonstratie – van een paar duizend mensen – was bij het Pantheon in Rome, aldus het NOS Journaal.

► De Senaat vergadert donderdag voor het eerst over een geregistreerd partnerschap, waardoor iemand het recht krijgt om het kind van de partner van hetzelfde geslacht te adopteren.

In steden als Rome, Milaan en Florence bestaat al zo'n registratie, maar een landelijke regeling is er echter nog niet. Italië is daarmee 't laatste West-Europese land zonder geregistreerd partnerschap.
                       
        
                         
Vaticaan
De politiek is sterk verdeeld over de kwestie. Ook binnen de centrum-linkse Democratische Partij van premier Renzi, die het voorstel heeft in- gediend, is er veel verzet.

Het Vaticaan is faliekant tegen. Paus Franciscus zei gisteren dat homo's met respect moeten worden behandeld, maar dat het huwelijk en een officieel partnerschap iets is voor man en vrouw.

Volgende week is er een tegendemonstratie. NOS-correspondent Rop Zoutberg verwacht dat de opkomst dan veel groter zal zijn dan vandaag. De demonstratie in Rome concentreert zich dan in Circus Maximus, een stadion waar honderdduizenden mensen in kunnen. "En die zullen er zijn ook".
                    
        
                            
Maanden
Toch verwacht Zoutberg dat het geregistreerd partnerschap met regels voor adoptie er uiteindelijk wel zal komen. "Het is donderdag nog maar de eerste parlementaire behandeling en er liggen al heel veel amendementen. De hele procedure zal nog maanden duren".

Zie ook:
Italië | "Tienduizenden de straat op voor Homohuwelijk"  /  Italië | "Tienduizenden betogen in Italië voor gelijke rechten Homo's"   

bronnen: NOS.nl – NOS Journaal / YouTube.com