zaterdag 5 december 2015

Docu: "Acceptatie van Homoseksualiteit binnen de Surinaamse gemeenschap"

Amsterdam – Documentaire: "Onbekend Onbemind"  →  Première 11 december tijdens International Queer & Migrant Film Festival in de Amsterdamse Meervaart

Rachel: "Wanneer ik tegen mensen zeg, ik ben gay en ik heb een relatie met een vrouw, dan antwoorden ze: "Ohhhh, ben je teleurgesteld in mannen" ?! of: "je hebt de juiste man niet ontmoet". Dat is toch onzin" ‼

Jermain: "Het is strange, je bent opgevoed met een heteronorm, you need to like girls, maar je krijgt gevoel voor iemand van hetzelfde ge- slacht en je weet even niet hoe of wat je ermee moet. Je hebt nooit gehoord over gay zijn, je weet eigenlijk niet eens wat het inhoudt".

Onbekend Onbemind is een documentaire over de acceptatie van homoseksualiteit binnen de Surinaamse gemeenschap in Suriname en in Nederland en gaat 11 december in première tijdens het International Queer & Migrant Film Festival in de Meervaart in Amsterdam (aanvang 20:30 uur). Na afloop vindt er een nabespreking plaats met de regisseur en de hoofdpersonen uit de documentaire.

Deze gemeenschap is na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 in tweeën gesplitst, meer dan de helft van de Surinaamse bevolking be- sloot toentertijd naar Nederland te vertrekken. De bestaande Surinaamse tradities, uit de verschillende culturen zijn met de migratiestroom mee naar Nederland gegaan, maar hoe heeft de liberale Nederlandse samenleving bijgedragen aan de homo-emancipatie van de Surinamers ?! 

In de film komen verschillende generaties uit de Surinaamse LHBT-gemeenschap aan het woord. Naast persoonlijke verhalen, laat de documen- taire zien hoe de homo-emancipatie zich binnen de Surinaamse gemeenschap heeft ontwikkeld.
                         

                                     
In de jaren '80 voerde Lionel (1951) een dubbele discriminatiestrijd, omdat hij niet alleen homoseksueel is, maar ook buitenlander. Activisten Jermain (1982) en Lucien (1988) geven hun visie op de hedendaagse ontwikkelingen van de LHBT-gemeenschap binnen de Surinaamse samen- leving waar gebrek aan kennis nog steeds voor problemen zorgt. Kortom een Surinaams portret van veertig jaar homo-emancipatie, verteld door verschillende personages met ieder een ander intrigerend perspectief.

Beginnende documentairemakers Sabrina Sugiarto (regisseur) en Martine Antonissen (producent), leerden elkaar kennen tijdens een opleiding Camera Journalistiek en raakten met elkaar in gesprek over het Surinaamse anti-homo nummer 'Bullet' van rapgroep HMG. Hoewel het nummer verder geen rol speelt in de film, is het wel de aanleiding geweest om dit onderwerp te onderzoeken en er een documentaire over te maken. De film is mede-geproduceerd door Chris Belloni (producent) van Stichting Art1 en het camerawerk is van Quincy Lisse.

De makers van de film: "Met deze film hopen we inzicht, compassie en dialoog over seksuele diversiteit te creëren, zodat het taboe binnen de Surinaams Nederlandse gemeenschap verder doorbroken kan worden".

Zie ook:
Amsterdam - 11 december 2015 | Documentaire: "Onbekend Onbemind"  /  Amsterdam | Documentaire: "Onbekend Onbemind"  
bronnen: De-Surinaamse-Krant.com / YouTube.com / Vimeo.com