maandag 23 maart 2015

Duitsland | Trans-activiste treedt toe tot de 'Orde van Verdienste' in Duitsland

Maria Sabine Augstein heeft een 'Bundesverdienstkreuz' gekregen, een belangrijke onderscheiding waardoor ze toetreedt tot de enige orde van verdienste in Duitsland. De advocate krijgt de onderscheiding voor haar inzet voor HoLeBi- en Transgender-rechten.

De vrouw werd in 1949 geboren en kreeg het mannelijke geslacht toebedeeld. Toen ze 28 jaar was, onderging ze een geslachtsoperatie naar vrouw. Maria Sabine Augstein is reeds 35 jaar advocate. Het zwaartepunt van haar activistisch werk zijn de rechtsproblemen van transseksuelen in Duitsland. Het grondwettelijk hof van Duitsland heeft vijf keer bepaalde regels van de verouderde Duitse wet betreffende de transseksualiteit ongrondwettig verklaard. Vier keer was dit het resultaat van de strijd die Maria Sabine Augstein leverde.

De activiste zet zich echter niet alleen in voor transgenders. Zo dwong ze bij het Duits grondwettelijk hof een historisch vonnis af dat zich uitspreekt voor een gelijke behandeling van personen in het fiscaal recht, dat in Duitsland zeer ongunstig is voor HoLeBi-koppels.

Duitse LGBT-beweging verheugd over onderscheiding
Het Lesben- und Schwulenverband (LSVD), de grootste belangenverdediger van HoLeBi's in Duitsland, heeft Maria Sabine Augstein gefeliciteerd met haar onderscheiding. "Met het Bundesverdienstkreuz worden haar jarenlange inzet en verdienste voor de aanvaarding en gelijke behandeling van HoLeBi's en Transgenders erkend en gewaardeerd", zei LSVD-woordvoerder 'Manfred Bruns'. LSVD omschrijft Maria Sabine Augstein als een pionier en een belangrijke steun voor een samenleving die democratisch en open is.

"Hoe kleiner een minderheid is, des te belangrijker is hun verdediging. Grondrechten zijn geen kwestie van het grootste getal", is een bekende uitspraak van de activiste. Maria Sabine Augstein is lesbisch. Ze woont samen met haar partner, de Duitse fotografe en schildster 'Inea Gukema-Augstein'.

bronnen: ZiZo-Magazine.be / Männer / LSVD / Taz.de