maandag 15 december 2014

Rusland | Schokkende uitkomst van rapport over Russische 'anti-Homo wet' ‼

"De Russische autoriteiten hebben gefaald in het voorkomen van geweld tegen LGBT's en de vervolging van de daders". Dat is de conclusie van een onderzoek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, waarvan het rapport vandaag is gepubliceerd.
"Door de in 2013 ingevoerde Russische anti-Homo propaganda-wet blijft geweld tegen LGBT's en -activisten in Rusland ongestraft", aldus Human Rights Watch. Het 85 pagina's tellend rapport laat de bedroevende gevolgen zien van de in 2013 aangenomen wet - bij ons beter bekend als de 'anti-homowet'. Het zou de homofobie die heerst onder de Russische bevolking verder aanwakkeren: "Het aantal gevallen van homo-gerelateerd geweld en intimidatie in Rusland stijgt".

Het rapport van Human Rights Watch baseert zich op tientallen interviews met slachtoffers van geweld en intimidatie vanwege hun geaardheid of genderidentiteit. Ze komen uit zestien verschillende Russische steden. Hun verhalen zijn zeer heftig. Ze zijn geslagen, geschopt, ontvoerd, uitge- scholden en openbaar vernederd.

Sommige slachtoffers kregen te maken met de zogenoemde anti-LGBT burgerwachten die sinds 2012 in een aantal steden actief zijn. Dit zijn groepen radicale nationalisten die homoseksuelen naar zich toe lokken door middel van een nep-date. Ze houden deze mensen tegen hun wil vast. Er worden video-opnames gemaakt van het gruwelijke, fysieke geweld en de vernederingen waaraan de slachtoffers worden blootgesteld. Er zijn talloze filmpjes van dit soort aanvallen op internet gezet.

Dit soort misdrijven wordt volgens Tanya Cooper, onderzoeker van Human Rights Watch, door de autoriteiten doelbewust genegeerd. Politie en overheid lijken niets te doen aan de bescherming van deze mensen. Van de 78 geïnterviewde slachtoffers hebben er 22 geen aangifte gedaan bij de politie omdat zij geloven niet serieus genomen te worden. Enkelen waren bang om door de politie zelf geïntimideerd te worden. Slachtoffers die wel aangifte hebben gedaan, zagen dit achteraf als zinloos, omdat de politie er in de meeste gevallen niets mee deed.

Een overgroot deel van de Russische LGBT-activisten zit met dezelfde problemen. Ook zij worden geconfronteerd met getreiter en fysiek geweld. Deze groep wordt tijdens demonstraties en evenementen nauwelijks door de politie beschermd. Steeds weer komen hun aanvallers er zomaar mee weg en blijven verder onderzoeken uit.

Cooper: "De anti-homopropaganda-wet geeft homofoben nog eens een goede reden om LGBT's te zien als tweederangs burgers. De Russische regering moet de wet intrekken en stoppen met het discrimineren van deze mensen".

Het hele rapport van 'Human Rights Watch' is hier te downloaden   PDF·bestand - Engels

bronnen: OUT.tv / HRW.org / YouTube.com