vrijdag 21 november 2014

Oeganda | Abdu Latif Ssebagala: "Nieuwe anti·Homowet als kerstcadeautje" ‼

Oegandese politicus 'Abdu Latif Ssebagala' wil dat er nog dit jaar een nieuwe anti-homowet in werking treedt, 'als kerstcadeautje voor de natie'. De vorige wet die het leven voor Oegandese homoseksuelen onmogelijk maakte, werd door de rechter van tafel ge- veegd, maar politici buigen zich over nog draconischer alternatief.

De nieuwe wet verbiedt niet alleen homoseksualiteit, maar - naar Russisch voorbeeld - ook 'promotie van onnatuurlijke seksuele praktijken' moet verbieden. De wet zou ook liefdadigheidsinstellingen en ngo's kunnen raken die strijden voor LGBT-rechten.

De wettenmakers willen hun wetsontwerp zo snel mogelijk in stemming laten brengen, zodat de Oegandezen het als kerstcadeautje kunnen vieren. Nederland heeft onlangs de ontwikkelingshulp aan het land volledig stopgezet vanwege het anti-homobeleid.

Zie ook:  Oeganda: "Anti-Homowet als kerstkadootje" 

bronnen: Gay.blog.nl / PinkNews.co.uk
                          
                       
Oeganda | "Oegandees Parlement wil nieuwe anti-Homowet voor Kerstmis" 

In Oeganda is opnieuw een anti-homowet ingediend in het Parlement. Uit een gelekte kopie van het wetsvoorstel blijkt dat de wettekst ook de 'promotie' van homoseksualiteit verboden zal worden. Het Oegandese parlement hoopt de nieuwe wet nog voor Kerstmis te behandelen.

De nieuwe wet komt er nadat het Oegandese hooggerechtshof de vorige eerder dit jaar verwierp omdat ze zonder een geldige meerderheid in het Parlement was goedgekeurd.

Homoseksualiteit is sinds 1950 bij wet verboden in Oeganda. De nieuwe wet moet het verbod uitbreiden naar Russisch voorbeeld waardoor ook de 'propaganda', het verstrekken van informatie over homoseksualiteit ook moet verbieden. "Zolang homo's in onze kinderen en zwakkeren van de samenleving een doelwit zien, staat de oppositie achter het wetsvoorstel", zo liet Cecilia Ogwal, lid van de oppositie, weten.

President Yoweri Museveni staat weigerachtig om een nieuwe homowet te ondertekenen na de zware kritiek die hij en zijn land bij de vorige te verwerken kreeg. Verschillende landen draaiden de subsidiekraan gedeeltelijk of helemaal toe na de goedkeuring.

Deze maand nog was de intentie om een nieuwe anti-homowet in te dienen reden genoeg voor de Nederlandse minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking om de hulp aan de justitiële sector in Oeganda te stoppen.

Toch is de kans groot dat President Museveni, net als bij de vorige versie, onder binnenlandse druk de nieuwe wet zal ondertekenen.

bronnen: GayLive.be / YouTube.com