zondag 26 oktober 2014

Macedonië · Skopje · Damar | Geweld tijdens LHBTI·bijeenkomst in Macedonië

Zo'n twintig 'Homofobe Hooligans' hebben donderdag 23 oktober gewelddadig huis gehouden in Café 'Damar' in de Macedonische hoofdstad Skopje waar zo'n zestig leden van het LGBTI Support Center het tweejarig bestaan vierden. Meerdere mensen raakten licht gewond. Een vrouw kreeg een fles naar haar hoofd gegooid en is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Het LGBTI Support Center is een van de Macedonische LHBTI-organisaties waar COC Nederland mee samenwerkt.
"De hooligans stormden het café binnen en begonnen meteen met van alles te gooien, zoals flessen en kratten. Het was een complete chaos. Een vrouw raakte gewond en is naar de eerste hulp gebracht. Het gaat goed met haar, maar ze is nog herstellende", zegt Uranija Pirovska, directeur van het 'Helsinki Comité' in Macedonië. Het Helsinki Comité is een partnerorganisatie van het LGBTI Support Center en trad op als gastheer tijdens deze bijeenkomst.
Getuigen zeggen dat de aanval maar zo'n tien minuten geduurd heeft, maar verwoestende gevolgen gehad heeft. De aanvallers waren gemaskerd en daarom onherkenbaar. "Ze hadden de aanval goed georganiseerd, ze wisten precies hoe ze binnen moesten komen, wat ze kapot moesten ma- ken en op welk moment ze weer moesten gaan, voordat de politie zou arriveren", zegt een getuige.
Dit is niet de eerste aanval op het LGBTI Support Center. Tijdens de opening op 24 oktober 2012 werden meteen al de ramen van het centrum in- gegooid. Vorig jaar raakte een politieagent gewond toen tien hooligans stenen en flessen naar het gebouw gooiden en een poging deden het pand in brand te steken.
Het LGBTI Support Center krijgt financiële ondersteuning van de Nederlandse ambassade. "Het falen van de autoriteiten als het gaat om het op- treden tegen dit geweld wekt de indruk dat dit geweld getolereerd wordt door de overheid en gebruikt wordt als een instrument om mensen bang te maken en het zwijgen op te leggen", zegt ambassadeur Marriët Schuurman, die daarmee haar zorg uitspreekt over 't handhaven van de rechts- orde in Macedonië.
Het Helsinki Comité heeft binnenkort een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Europese Unie en met ambassadeurs van EU-lidstaten. "De hooligans die verantwoordelijk waren voor eerdere aanvallen zijn nooit gevonden – dat betekent dat de autoriteiten dit soort geweld tolereren", zegt Pirovska. "De grondrechten van de LHBTI-gemeenschap hebben in Macedonië geen betekenis. Hun recht op leven is in gevaar".
Homoseksualiteit is sinds 1996 niet meer strafbaar in Macedonië en homoseksuelen kunnen openlijk in de krijgsmacht dienen, maar verder kent het land geen enkele rechtsbescherming voor LHBTI's. Momenteel behandeld het parlement een voorstel om in de Grondwet te laten vastleggen dat het huwelijk en vormen van partnerregistratie enkel zullen gelden voor M/V-paren.
LHBTI-activisten wereldwijd krijgen steun via het 'Pride Fonds' van COC Nederland en Amnesty International.

Human Rights are my 'Pride Fonds'  →  Zie HIER voor meer informatie en om donateur te worden ‼

bronnen: COC.nl - COC Nederland / BalkanInsight.com / YouTube.com


     ◄   Aanval op het LGBT Support Center in Skopje  →  Juni 2013