maandag 15 september 2014

Servië – Belgrado | "Een 27-jarige Duitse Homo-activist in elkaar geslagen" ‼

In Belgrado is een Duitse homo-activist levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij door een groepje jongeren in elkaar werd ge- slagen. De 27-jarige man was in de Servische hoofdstad om de homo-conferentie "The Future belongs to us: LGBT Rights on the Road to the European Union" bij te wonen. Hij liep ernstig hersenletsel op maar is inmiddels buiten levensgevaar.
 
De conferentie in Belgrado wordt gehouden om homo-organisaties en de Servische overheid te adviseren over de emancipatie van homoseksuelen. Servië staat op het punt om toetredingsonderhandelingen te beginnen met de Europese Unie en een van de eisen is het respecteren van de rechten van homoseksuelen.

Het slachtoffer liep 's nachts met twee vrienden over straat toen ze werden aangesproken door drie jongeren. Er ontstond een handgemeen waarna de Duitser werd neergeslagen. Hij was direct buiten bewustzijn en bloede hevig.
 
In het ziekenhuis werd hij geopereerd en is volgens zijn behandelend arts weer aanspreekbaar, maar zijn toestand is nog altijd kritiek. Naar aanlei- ding van videobeelden van een bewakingscamera zijn zondag drie mannen aangehouden. De politie laat weten dat de daders homofobe motieven hadden voor de aanval.

De laatste Gay Pride in Belgrado was in 2010. Deze parade werd door duizenden extreem-rechtse Serviërs aangevallen en er vielen zowel onder de deelnemers als onder de politie vele gewonden. De jaren erna werd telkens geen toestemming gegeven voor het houden van een parade, omdat de autoriteiten de veiligheid van de deelnemers niet kon garanderen.
 
Op 22 september staat weer een Gay Pride gepland en de overheid heeft laten weten er alles aan te doen om de parade dit jaar wel door te laten gaan.
 

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com - Blic TV