donderdag 5 juni 2014

Slowakije – Bratislava | "EU-lid 'Slowakije' verbiedt 't Homohuwelijk bij wet"

Slowakije heeft zopas een wet aangenomen die het homohuwelijk verbied. Het verbod is opgenomen in de grondwet van het land. Er was een twee derde meerderheid nodig voor het wetsvoorstel. 102 van de 150 wetgevers stemden voor, slechts 18 stemden tegen. De wet kreeg steun van de oppositie partij de Christen Democraten en van de regerende Smer Sociaal Democratische partij van eerste minister Robert Fico, aldus GayStarNews.com.

Politieke waarnemers zeggen dat de stemming en het verbod er zijn gekomen omdat eerste minister Robert Fico in maart faalde met zijn kandi- datuur voor het presidentschap. Het homohuwelijks verbod is een beslissing van de overheid want uit een eerdere recente poll blijkt dat ruim 47 procent van de Slowaken voorstander zijn van legale partnerschappen of een homohuwelijk.

Slowakije heeft verder ook geen legale partnerschappen voor HoLeBi koppels. Wel staat men toe dat alleenstaande homo's of lesbiennes kinderen adopteren. En omdat het land destijds wou toetreden tot de Europese Unie kwam er in 2004 een wet die beschermt tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid en pas vorig jaar kwam er een wet die seksuele geaardheid toevoegde als grond van haat misdaden. En daar blijft het bij.

bronnen: HoLeBi.info / GayStarNews.com


Slowakije | "Slowakije sluit Homohuwelijk uit" ‼

In Slowakije heeft het parlement ingestemd met een grondwetswijziging die huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht uit- sluit. In de grondwet staat nu duidelijk dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw.
In het parlement in Bratislava stemden 102 leden voor en 18 leden tegen de grondwetswijziging, die was opgesteld door de sociaal-democratische partij van premier Fico en de christendemocraten in de oppositie.
Voor homoseksuele stellen in Slowakije bestaat ook geen partnerregistratie. Meer dan 70 procent van de inwoners van Slowakije is katholiek. Toch blijkt uit een enquête uit 2012 dat 47 procent van de inwoners voor een vorm van partnerregistratie voor homostellen is en 38 procent tegen.
Zie ook: 
bronnen: NOS.nl - NOS Journaal