woensdag 18 juni 2014

Gay Village in Tilburg | "Ontwikkelaar wil speciale wijk alleen voor Homo's" ‼

Onder de glasheldere naam 'Gay Village' wil projectontwikkelaar Blauwhoed bij Tilburg een afgeschermde wijk realiseren exclusief voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Dat bevestigt de ontwikkelaar woensdag aan Omroep Brabant. Homoseksuelen staan nog niet te springen om een plekje te reserveren in de omheinde wijk, blijkt uit een rondgang van deze omroep.
 
De gemiddelde vraagprijs van een huis in 'Gay Village' zal rond de kwart miljoen komen te liggen. De projectontwikkelaar heeft een overeenkomst met de provincie Brabant over het MOB-complex aan de noordkant van Tilburg, dat recent in beeld was voor een winkelcentrum. Onderzoek moet uitwijzen of er voldoende belangstelling is.

Deze week komt er meer duidelijkheid of het plan doorgang vindt, vertelt de Tilburgse makelaar Toine Naber. Hij legt uit dat toekomstige bewoners veel vrijheid krijgen in de wijk. "Ze mogen natuurlijk zelf uitmaken hoe en waar ze willen wonen", aldus Naber. "We gaan aan het eind van deze week alle reacties en resultaten evalueren".
 

Reactie op toenemend geweld
Op het 'volledig omheinde terrein' kunnen homo's en transgenders gegarandeerd veilig wonen, zo luidt de gedachte. Het plan is een reactie op toe- nemend geweld en pesterijen tegen homo's en lesbiennes.

Blauwhoed baseert zich onder meer op CBS-onderzoek van vorig jaar, waaruit bleek dat 22 procent van de homoseksuele mannen zich soms on- veilig voelt in eigen buurt. Als het plan doorgaat heeft Tilburg een primeur: dan is het de eerste stad in Nederland met een zogeheten Gay Village. In enkele Amerikaanse staten bestaan al besloten homowijken.


'Niet aan mij besteed'
Het COC in Tilburg heeft 'geschokt' kennisgenomen van de motieven van projectontwikkelaar Blauwhoed. "Homoseksuelen moeten overal en altijd veilig zijn. We zijn totaal verkeerd bezig als we 'om wille van veiligheid' uit de maatschappij zouden stappen", laat de organisatie weten.

Bekende homoseksuelen en belanghebbenden reageren eveneens negatief op het nieuwe plan. Zo ziet Henk Krol een homowijk 'niet zo zitten'. "Ik zou er persoonlijk nooit willen wonen", aldus de voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant in gesprek met Omroep Brabant.

"Het klopt dat er een probleem is wat betreft het toenemende homogeweld, maar dit is niet de oplossing. Deze initiatieven mislukken bijna altijd." Ook presentator Peter van der Vorst uit Breda zet zijn vraagtekens bij de afgeschermde wijk. "Ik hoop dat dit een slechte grap is", zo laat hij op zijn Twitterpagina weten.


'Een grof schandaal'
'Voor Tilburg', een lokale partij die homo-emancipatie hoog in het vaandel heeft staan, spreekt vol afschuw uit over het plan. "Ik vind het een grof schandaal", reageert partijlid Roy Klaassen, die eerder een bijzondere campagnestunt uitvoerde in gaycafé de Lollipop.

"Op deze manier wordt er alleen maar verdeeldheid gecreëerd. Het lijkt wel alsof we terug in de tijd gaan. Dit plan is uiterst denigrerend voor ho- moseksuelen", spreekt Klaassen stellig. Hij krijgt naar eigen zeggen bijval van zijn partij en van het personeel van De Lollipop.


'Je sluit mensen uit'
De voorzitter van Roze Maandag, Naud van de Wijngaart, nam het nieuws vanuit zijn vakantieadres met verbazing tot zich. "Op zich is het een prima initiatief, maar het is om de verkeerde redenen tot stand gekomen", vertelt de organisator van het grootste Brabantse homo-evenement.

"Wij van de organisatie van Roze Maandag zijn voor insluiting, niet voor uitsluiting. Met zo'n wijk sluit je alleen maar mensen buiten. Ik zou er per- soonlijk niet willen wonen".


Zie ook: 
Tilburgse ontwikkelaar wil afgeschermde wijk alleen voor Homo's  /  Henk Krol zou nooit in een Homowijk willen wonen ‼    
"We strijden al jaren voor gelijkheid en acceptatie. Waar zijn ze in Tilburg mee bezig" ?!  /  Plan voor Homowijk in Tilburg
Jeroen | "Een Roze Wijk" ?!  /  COC Tilburg geschokt door 'rare plan' Gay Village Tilburg: "Zo'n wijk stichten is belachelijk"  
Tilburg wil een speciale Homowijk ‼  /  Gay Village in Tilburg ?!  /  'Gay Village' geen oplossing voor veiligheidsprobleem ‼   
COC ziet niets in plannen voor Homowijk  /  Binnenkort Homogetto in Tilburg ?  /  Een wijk in Tilburg speciaal voor Homo's

bron: OmroepBrabant.nl / YouTube.com

Tilburg - Gay Village | "Homowijk in Tilburg blijkt grap van Stichting Roze Maandag"

Het plan voor de eerste volledig omheinde homowijk voor homoseksuelen, transgenders en biseksuelen ten noorden van Tilburg is een grap. Dat maakte de Stichting Roze Maandag om 21.00 uur bekend tijdens een ingelaste persconferentie.
 
Het was de stichting om aandacht te doen. De stichting zegt meer dan 4 miljoen mensen te hebben bereikt en is blij met de negatieve reacties op het plan. "Die beschouwen wij als positief".

De stichting betrok makelaar Naber en projectontwikkelaar Blauwhoed in hun plan. De stichting had niet verwacht dat er zoveel reacties op het plan kwamen - vanuit het buitenland aan toe - en besloot daarom vanavond al tijdens een persconferentie 'Uit de Kast te komen'.

Zie ook: 
Gay Village is hoax, organisatie Roze Maandag wilde aandacht  Tilburgse Homowijk is een grap  'Gay Village' blijkt hoax    
Tilburg onderschatte aandacht voor nepplan Homowijk   /   Burgemeester Noordanus zat in complot Gay Village-hoax Tilburg
Hoax rond 'Gay Village' wekt woede en ergernis  /  'Homogetto Tilburg' blijkt publiciteitsstunt van "Stichting Roze Maandag"
Noordanus vindt misleiding media rond Homowijk 'vervelend'  Burgemeester Tilburg krijgt volle laag na grap 'Gay Village'

bronnen: BrabantsDagblad.nl / YouTube.com - OmroepBrabant.nl