zondag 2 maart 2014

Rusland | Bommelding bij de door 'Minister Schippers' geopende Gay Olympics

Rusland  →  Kort nadat minister van Sport Edith Schippers (VVD) zaterdagochtend in Moskou een homo-voetbaltoernooi had geopend, werd de sporthal ontruimd vanwege een bommelding.

Dat gebeurde enkele minuten nadat de minister het toernooi had verlaten, zegt haar woordvoerder.

De organisatie van de "Russian Open Games", ook wel "Gay Olympics" genoemd, ondervindt volgens de woordvoerder veel tegenwerking  De openingsceremonie was eerder al verplaatst vanwege een bommelding. Sporthallen zeggen op het laatste moment onder druk van de Russische overheid contracten op en bij een basketbaltoernooi werd een rookbom gegooid.

Volgens 'The Moscow Times' zijn hotels door agenten gewaarschuwd dat ze geen deelnemers van het homo-toernooi mogen huisvesten.

"De gebeurtenissen dezer dagen laten zien dat homoseksuelen in Rusland het niet gemakkelijk hebben", schrijft Schippers in een verklaring. "Ik ben onder de indruk van de moed van de organisatie om deze games te houden. Nederland steunt hen". Bij de opening van het voetbaltoernooi verrichte Schippers de aftrap met oud-internationals Aron Winter en Marc van Hintum.

Het toernooi van de 'LGBT Sport Federation' begon vrijdag en eindigt zaterdag. Een paar honderd sporters uit vooral Rusland, maar ook Canada, Frankrijk en Duitsland doen mee.

Anti-Homowet
Rusland heeft vorig jaar een veelbekritiseerde antihomowet ingevoerd. In tegenstelling tot veel andere landen stuurde Nederland toch 'n zware delegatie naar de Olympische Winterspelen die in het land werden gehouden.

Dat Schippers de opening van de Russian Open Games bijwoonde, wordt door sommigen gezien als goedmakertje richting de homogemeenschap

Bommeldingen worden in Rusland vaker ingezet om evenementen voor homo's te verstoren. In november werd de première van de Nederlandse film 'Matterhorn' op een homofestival in Sint-Petersburg nog uitgesteld door een bommelding. Nadat de politie had gecontroleerd of er daadwer- kelijk een bom was, kon de film alsnog worden vertoond.

Zie ook: 
Moskou | Minister Edith Schippers opent een 'bizar' Homotoernooi  /  Bommelding bij opening Homo games door Minister Schippers 
Minister Schippers geeft aftrap controversieel Homotoernooi in Rusland  /  Bommelding bij door Schippers geopend Homotoernooi

bronnen: NU.nl / NOS.nl - NOS Journaal