dinsdag 25 juni 2013

Turkse Transgender Pride kreeg steun van anti Erdogan demonstranten


                 
Turkije – Transgenders  →  Zondag ging in Turkije de vierde editie door van de Transgender Pride parade die dit jaar plots omgetoverd werd in een protest van solidariteit in Gezi Park. Vele politici en andere mensen - Hetero en HoLeBi - voegden zich bij de Transgender optocht, omstanders applaudisseerde luid. Tevens werd er gezwaaid met tal van regenboogvlaggen.

De Turkse Transgender gemeenschap hield zijn optocht in Istanbul afgelopen zondag voor de vierde jaar op rij. In Gezi park kregen de Trans- genders bijval van protesteerders, politiekers en vele anderen. Er werden boodschappen geroepen als "Overal is Taksim, overal is verzet", en "dit is nog maar het begin, de strijd gaat voort", vele anderen riepen ook "Stop Transfobie" en "HoLeBi's bestaan ook in Turkije". De demon- stranten hadden geen toestemming voor een optocht maar kregen wel steun van Sezgin Tanrikuli en Binnaz Toprak, afgevaardigden van de opositie party 'Republican People's Party' en de Turkse actrice Fusun Bemiral, aldus GayStarNews.com.

Binnaz Toprak diende eerder een wetsvoorstel in om HoLeBi's en Transgenders te beschermen tegen discriminatie maar dat werd toen wegge- stemd door de Islamitische regerende partij Justice and Development Party geleid door eerste minister Tayyip Erdogan, die het voorstel een verdediging van immoraliteit noemde. LHBT's voeren al geruime tijd mee protestacties tegen de president Erdogan, en het was dan ook niet verwonderlijk dat op het moment dat transgenders hun optocht hielden ze bijval kreeg van de andere protesteerders en demonstranten van op het Taksimplein. Veel HoLeBi's en Transgenders lieten al weten dat ze regelmatig het doelwit waren van pesterijen door de politie.

Volgende zondag gaat de Gay Pride door die dezelfde route zal nemen als de Transgender Pride. Het is zeer waarschijnlijk dat ook de Gay Pride bijval zal krijgen van de demonstranten tegen Erdogan. Amnesty International waarschuwde de Turkse overheid al om de Gay Pride niet te ver- bieden of te stoppen nadat die had laten weten niet tolerant te zullen zijn. De Turkse HoLeBi en Transgender gemeenschap strijd al jaren voor aanvaarding en respect.

De afgelopen jaren werd de Gay Pride niet meer verstoord wat al een grote vooruitgang is in het land. Toch is het nog altijd niet eenvoudig om openlijk HoLeBi of Transgender te zijn in Turkije. Turkse LHBT's verenigen zich tegenwoordig voornamelijk via sociale media en proberen van- daar uit sterker te worden en meer gelijke rechten te eisen. Er heerst nog veel homofobie in het land ‼  Zolang de protesten aanhouden tegen Erdogan zullen de Turkse HoLeBi's en Transgenders massaal blijven mee betogen en protesteren.

bronnen: GayStarNews.com / www.HoLeBi.info