donderdag 20 juni 2013

President Obama komt op voor Homorechten tijdens zijn toespraak in Berlijn


                        
Duitsland  →  De Amerikaanse president Barack Obama bezocht gisteren Berlijn en gaf aan de Brandenburgerpoort een toespraak. In zijn speech kondigde hij onder meer aan dat hij van plan was om het aantal nucleaire wapens te verminderen maar had hij het ook over de burgerrechten voor HoLeBi's en Transgenders.

Het was gisteren precies vijftig jaar geleden dat president John F. Kennedy zijn legendarische "Ich bin ein Berliner" speech hield en de druk op de schouders van Obama om soortgelijke historische uitspraken te doen was dan ook enorm. In zijn toespraak nam hij het uitdrukkelijk op voor de rechten van homoseksuelen en transgenders. Hij vergeleek de ontbrekende acceptatie rondom geloof, ras en seksualiteit met hoe de Berlijn- se muur tijdens de Koude Oorlog Duitsland in twee deelde.

"Ik wil suggereren dat een eerlijke vrede begint met het voorbeeld dat we thuis geven, want wij kennen onze eigen geschiedenis waarin intole- rantie onrecht voedt. Of die nu gebaseerd is op ras, religie, geslacht of seksuele orientatie. We zijn sterker als alle volkeren, ongeacht wie ze zijn en hoe ze eruit zien, kansen krijgen, en als onze vrouwen en hun dochters dezelfe kansen hebben als onze mannen en onze zonen".

"Als we respecteren dat het geloof dat in onze kerken, synagogen, moskeeën en tempels wordt gepredikt respecteren, zijn we veiliger. Als we de immigrant met zijn talenten en haar dromen verwelkomen, worde we vernieuwd. Als we opkomen voor onze homoseksuele - en lesbische broeders en zusters en hun liefde en rechten gelijkstellen door wetten, verdedigen we ook onze eigen vrijheid. We zijn vrijer als iedereen zijn eigen geluk kan maken".

De volledige toespraak kun je hieronder bekijken. Vanaf minuut 27 heeft Obama het over de burgerrechten voor HoLeBi's.

bronnen: GayLive.be / YouTube.com - PBS NewsHour