woensdag 16 januari 2013

Obama kiest toch 'Homovriendelijke' predikant voor inauguratie


Het gebed bij de inauguratie van de Amerikaanse president Obama wordt maandag uitgesproken door een dominee die voorstander is van homorechten. "De overtuigingen van de predikant bij de inauguratie moeten overeenkomen met het streven van de regering naar deelname en acceptatie van alle Amerikanen", aldus Barack Obama.

Obama's eerste keuze, de evangelicale predikant Louie Giglio, trok zich vorige week terug toen bleek dat hij zich in het verleden negatief over homoseksualiteit had uitgelaten. Op een progressief blog dook een preek op uit de jaren '90 waarin Giglio homoseksualiteit 'een zonde in Gods ogen en in Gods woord' noemde.

De enige wijze om 'van een homoseksuele leefwijze af te komen' was volgens Giglio de genezende kracht van Jezus. In een verklaring wees hij erop dat de preek 15 tot 20 jaar oud was en dat dit thema de afgelopen jaren duidelijk niet tot zijn prioriteiten behoorde. Toch besloot hij zich terug te trekken.

Obama's kiest nu voor Luis León, voorganger in een episcopaalse kerk op een steenworp afstand van het Witte Huis. De twee zijn geen vreemden voor elkaar: volgens CNN zit Obama op zondagochtend regelmatig bij León in de banken. De gemeente houdt steevast één kerkbank vrij voor het geval de president en zijn gezin willen aanschuiven.

Predikant komt uit vrijzinnige omgeving
De Episcopaalse Kerk, die behoort tot de meer vrijzinnige kant van het Amerikaanse christendom, besloot in juli homoparen te gaan zegenen. Het genootschap beschouwt de zegening als 'het theologische antwoord op een monogame, serieuze relatie', niet als een huwelijksverbond.

Toen Giglio zich terugtrok zei Obama te zullen kiezen voor een vervanger 'wiens overtuigingen overeenkomen met het streven van de regering naar deelname en acceptatie van alle Amerikanen'.

Homorechten zijn al langer een precair thema voor de president. Hij is verklaard voorstander van het homohuwelijk, maar overlegt regelmatig met conservatieve religieuze leiders die zijn visie niet delen. Als hij te fanatiek strijdt voor emancipatie, kan dat de Democraten bij latere verkiezingen stemmen kosten.

bronnen: Trouw.nl / CNN