woensdag 22 november 2017

Eindhoven | "COC organiseert SOA-preventiemiddag voor LHBTI-asielzoekers"

Eindhoven  →  "COC Eindhoven en Regio" organiseert op 26 november in samenwerking met de GGD Amsterdam, Soa Aids Nederland en de Aids Healthcare Foundation een SOA-preventiemiddag voor Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele, Transgender & Interseksue- le – LHBTI – asielzoekers.

Tijdens deze middag kunnen LHBT-vluchtelingen onder andere getest worden op HIV en tegen hepatitis-B worden gevaccineerd. De GGD Brabant-Zuidoost kan helaas niet meewerken aan het evenement en daarom is COC Eindhoven erg blij dat de 'GGD Amsterdam' wel bereid is gevonden om de Hepatitis-B vaccinaties te verzorgen. Hepatitis-B vaccinaties zijn belangrijk aangezien de regio Eindhoven het hoogste aantal acute Hepatitis-B besmettingen heeft in Nederland. Daarnaast komen veel asielzoekers uit gebieden waar een relatief hoog aantal mensen een HIV besmetting heeft wat het belang van een vroegtijdige opsporing extra belangrijk maakt. De drie Amsterdamse organisaties zullen gezamenlijk de SOA-testen, vacci- naties en voorlichting verzorgen.

De SOA-preventieactie valt samen met de Gay Refugee Walk-In die COC Eindhoven en Regio maandelijks organiseert. De Gay Refugee Walk-In is het grootste evenement voor LHBTI-asielzoekers in Nederland en heeft iedere maand een ander thema. Maandelijks bezoeken circa 200 LHBTI-asielzoekers het evenement in Pand54, het ontmoetingscafé van COC Eindhoven en regio.
                                        
                                     
Zo is er Koningsdag gevierd, hebben de nieuwkomers met het Brabantse Carnaval kennis gemaakt en gaan we in december met een grote groep de Fakkeltocht voor vrede en verdraagzaamheid lopen. 

LHBTI-asielzoekers komen naar Nederland, omdat wereldwijd de rechten van LHBTI's onder druk staan. Zo is in 77 landen ter wereld homoseksuali- teit strafbaar. Er staan bijvoorbeeld gevangenisstraffen op.  De doodstraf geldt in Mauritanië, Soedan, delen van Somalië en Nigeria, Iran, Jemen en Saoedi-Arabië.

LHBTI-asielzoekers komen dus uit vele landen ‼  Tijdens de Gay Refugee Walk-In hebben de ± 200 bezoekers dan ook tot wel 25 verschillende nationaliteiten wat een enorme diversiteit op 't gebied van culturele achtergrond betekent ‼  Maar de individuele strijd die op het gebied van de per- soonlijke seksuele oriëntatie of genderidentiteit is geleverd overbrugt de verschillen in achtergrond wat iedere maand weer leidt tot 'een groot feest' waar de persoonlijke bevrijding wordt gevierd.


bronnen: COC·Eindhoven.nl → Persbericht / Twitter.com – COC Eindhoven en Regio / Facebook.com – COC Eindhoven en Regio