zondag 22 november 2015

Minister 'Asscher' | "Onbegrijpelijk dat bedrijf mensen afwijst om geaardheid"

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt het 'onbegrijpelijk' dat bedrijven vandaag de dag nog mensen afwijzen om hun seksuele geaardheid. De bewindsman reageert tegenover het AD op het verhaal van Bas van der Meer (25), die na meerdere succesvolle gesprekken werd afgewezen voor een stage omdat hij een vriend heeft.

"Dit soort afwijzingen zorgen ervoor dat toekomstdromen eindigen in frustratie en talent wordt verspild", aldus de minister. "Discriminatie is een ernstige zaak. Niet voor niets staat in het eerste artikel van onze Grondwet dat er geen onderscheid gemaakt mag worden op basis van geaardheid".'

Lodewijk Asscher benadrukt dat het erg belangrijk is dat Bas aangifte doet, zoals de student donderdag aankondigde. "In Nederland is iedereen gelijk. Ik vind het belangrijk dat alle werkgevers en werknemers weten dat discriminatie niet kan".

De PvdA'er kondigt aan dat zijn ministerie volgend jaar met een grote campagne komt om iedereen hiervan bewust te maken.

Ongeloof
De 25-jarige Bas uit het Friese Drachten was na meerdere 'supergoede' gesprekken 'zo goed als aangenomen' voor zijn marketingstage bij tuin- en dierenbedrijf A. Th. De Boer. De student Small Business & Retail Management, die al negen jaar uit de kast is en sinds twee jaar een relatie heeft met Jan Willem (21), kon niet wachten om te beginnen.

Zijn euforie sloeg woensdag om in bitter ongeloof toen hij een e-mail kreeg waarin het bedrijf hem alsnog afwijst. De organisatie had zijn Facebookprofiel bezocht en gezien dat Bas een relatie heeft met een man. Het probleem is niet dat Bas homo is. De 'kink' is dat hij zijn geaardheid openlijk 'uitleeft' nu hij een vriend heeft, benadrukte de organisatie in het bericht dat in handen is van het AD.

Boos en verdrietig
Bas kon zijn ogen niet geloven. "Ik was verdrietig en boos tegelijk", zei hij aangeslagen. "Ze kijken niet naar wie ik ben, maar naar wát ik ben. Het gezin van mijn vriend is ook christelijk, maar zij zeggen zich te schamen om christen te zijn".

Hij gaat nu aangifte doen tegen het bedrijf en overweegt ook een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens. "Mensen worden te makkelijk weggestuurd op basis van bijvoorbeeld geaardheid of huidskleur. Daar wil ik meer aandacht voor creëren - voor anderen, voor de toekomst".


bronnen: AD.nl – Algemeen Dagblad /  YouTube.com – RTL Late Night