donderdag 26 november 2015

Europa – Wereld Aids Dag – Hiv & Aids | "Een recordaantal Hiv–besmettingen"

In aanloop naar Wereld Aids Dag op 1 december hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor de voorkoming en beheersing van ziektes (ECDC) de nieuwe cijfers bekend gemaakt omtrent het aaltal Hiv-besmette Europeanen. Bij 142.000 mensen in Europa is vorig jaar een Hiv-besmetting vastgesteld, het hoogste aantal sinds de twee organisaties in 1980 met hun rapportages begonnen. De stijging komt vooral voor rekening van Oost-Europa, waar het aantal besmettingen in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld is. Op een populatie van 100.000 Europeanen zijn op dit moment 6,4 personen besmet met Hiv.

De stijging van het aantal gevallen in Oost-Europa wordt voor een groot deel veroorzaakt door heteroseksuele contacten, terwijl drugsgebruik ook een belangrijke oorzaak blijft. Maar volgens het rapport zijn de meeste besmettingen in Europa nog altijd ontstaan door homoseksuele contacten. Maar liefst 42 procent van alle 142.000 gevallen betreft het mannen die seks hebben met mannen (MSM). De twee gezondheids- bureaus constateren dat maatregelen tegen Hiv in Europa niet afdoende zijn. De WHO en de ECDC roepen de Europese regeringen dan ook op om een actieplan te maken "om de Hiv-epidemie in te tomen".

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com


        


Amsterdam Hiv-testweek → 28 nov. t/m 4 dec. | "Hiv-testweek van start met supersneltest" ‼

Het Hiv-Transmissie Eliminatie Amsterdam initiatief (H-TEAM) organiseert van 28 november tot 4 december met steun van het Aids Fonds de eerste breed gedragen Hiv-testweek in Amsterdam. Tijdens de Hiv-testweek worden verspreid over het land laagdrempelige en gratis testmogelijkheden aangeboden. In Amsterdam bundelen het Aids Fonds, Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, Hiv Vereni- ging Nederland, AIGHD, huisartsen, ziekenhuizen, andere zorginstellingen en doelgroepen binnen het H-TEAM hun krachten om met een publiekscampagne en de inzet van gratis 'supersneltesten' snel en makkelijk te testen op Hiv. Supersneltesten kunnen in één minuut uitgevoerd worden met één druppel bloed. Ter illustratie van de snelheid van de test wordt op 26 november op het Rembrandt- plein een test-bushokje onthuld.

De Hiv-testweek is nodig omdat er in Nederland nog steeds veel mensen met Hiv zijn die dat niet van zichzelf weten en dus te laat de juiste zorg krijgen. Ook lopen zij het risico dat ze zonder het te weten Hiv aan anderen overdragen. Onderzoek toont aan dat 44 procent van de mensen met Hiv te laat in zorg komt waardoor hun afweersysteem al is aangetast. Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds onderstreept het belang van laagdrempelig testen: "Met Hiv kun je lang en gezond leven. Maar alleen als je weet dat je het hebt ‼  Er vroeg bij zijn en snel behandelen is niet alleen belangrijk voor de eigen gezondheid, het voorkomt ook overdracht aan anderen. Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst".

Barrières om te testen zijn niet alleen gebrek aan kennis over de voordelen van vroegbehandeling maar ook de toegankelijkheid van test- locaties, de kosten van het testen, het bloed laten prikken en angst voor het taboe en stigma dat heerst rondom Hiv. De publiekscampagne en brede inzet en beschikbaarheid van de supersneltesten in de Hiv-testweek, slecht deze barrières zo veel mogelijk. Jan van Bergen, programma- leider bij Soa Aids Nederland en huisarts in Amsterdam, legt uit: "De Hiv-epidemie is ook in Nederland nog steeds niet onder controle. Elk jaar worden in Amsterdam zo'n 300 nieuwe Hiv-infecties gevonden. Testen en behandelen verbetert de gezondheidsprognose en voorkomt over- dracht. Daarom is deze multidisciplinaire aanpak van het H-TEAM hard nodig om het testen op Hiv zo makkelijk mogelijk te maken".

Via www.HivTestWeek.nl kunnen bezoekers een testlocatie in de buurt vinden die meedoet aan de Hiv-testweek

Zie ook:  
Testweek | "Laat je gratis en supersnel testen op Hiv"  /  A'dam | Supersnel testen tijdens Hiv–testweek    
bronnen: GaySite.nl / YouTube.com