vrijdag 16 oktober 2015

Italië – Politiek & RK Kerk | Italië buigt zich over rechten voor Homoseksuelen

Italië buigt zich als laatste land in West-Europa over gelijke rechten voor homoseksuelen. In de Senaat ligt een wetsvoorstel over een geregistreerd partnerschap. Daarin is adoptie door homostellen verboden, maar een biologisch kind van een van de partners is wel toegestaan.

In juli tikte het Europese Mensenrechtenhof Italië op de vingers omdat het land erg traag is met het erkennen van de rechten van homoseksuelen. De zaak was aangekaart door Italiaanse homostellen die zich gediscrimineerd voelen.

In onder meer Rome, Milaan en Florence konden homo's  zich de afgelopen jaren al registreren als partners, maar de landelijke regering haalde daar vorig jaar ineens een streep door. Er werd een bijzondere constructie bedacht: homoparen die in het buitenland trouwden, konden hun huwelijk bij terugkomst laten registreren in Italië.

RK Kerk
Het stadsbestuur van Rome organiseerde, onder aanvoering van de homoseksuele burgemeester Marino, publieke ceremonies om zulke buitenlandse huwelijken te vieren. Dat kwam de gemeente op felle kritiek te staan van de Rooms-Katholieke Kerk.

Homo-organisaties zagen de erkenning van buitenlandse huwelijken als een belangrijke stap vooruit, omdat homo-stellen voor het eerst recht kregen op bijvoorbeeld erfenissen, pensioenen en verzekeringen.

Verdeeldheid
De Italiaanse regering is verdeeld over de kwestie. De conservatieve partij NCD, coalitiepartner van premier Renzi, is tegen erkenning van de rechten van homoseksuelen. Oppositiepartij Lega Nord heeft zelfs een blokkade van het parlement aangekondigd, mocht adoptie door homostellen worden gelegaliseerd.

Een minderheid van de Italianen is voor invoering van het homohuwelijk. Uit peilingen blijkt wel dat veel mensen vinden dat homo's en lesbiennes meer rechten moeten krijgen. Het laatste woord over het wetsvoorstel wordt overigens niet verwacht voor 2016.


bronnen: NOS.nl / YouTube.com