zondag 11 januari 2015

USA - UK → Film 'Pride' | "Britse Homo's boos over wissen Homo's van DVD" ‼

De Amerikaanse distributeur Sony heeft zich de woede van de Britse homogemeenschap op de hals gehaald door op de Amerikaanse hoes van de DVD en Blu-ray van de film 'Pride' elke verwijzing naar de homo-activisten in de film te verwijderen.
Dit is opmerkelijk, omdat de bekroonde en veelgeprezen tragikomedie 't waargebeurde verhaal vertelt van een groep homo's die in de jaren tach- tig de Britse mijnwerkers te hulp schoten tijdens de roemruchte stakingen. Dat melden Britse media.

Op de Amerikaanse hoes wordt gesproken over 'gewone activisten' en is elke referentie aan de homogemeenschap, zoals een spandoek op de pos- ter waarop staat "Lesbians & Gays support the Miners" verwijderd.
De directeur van het Britse Filmfonds, die de film mede financierde, is onaangenaam verrast. "Het is een rare en slechte keuze", stelt hij. "Maar het is een keuze die ik wel snap, vanuit commercieel perspectief. Veel films die expliciet over homo's gaan, vinden - hoe onterecht ook - alleen kijkers binnen de homogemeenschap".

Relletje
Het is de tweede relletje rond de Amerikaanse release van de film. Toen de komedie in de VS uitkwam, waren homo-organisaties woedend dat de komedie een keuring 'R' kreeg, wat betekent dat alleen mensen boven de zeventien worden toegelaten in de bioscoop. De keuring is opmerkelijk, omdat er geen geweld en geen seks of toespeling op seks in de film zit.
In Nederland kreeg Pride een keuring van twaalf jaar en ouder, vanwege grof taalgebruik en het thema discriminatie dat wordt aangesneden in de film. De DVD en Blu-ray, die in Nederland begin februari uitkomt, bevatten voor zover nu bekend wel de referenties aan de homo's in het verhaal.

Zie ook:  Cover 'Chez Nous' DVD ook 'ont-Gayd'  /  Cover DVD 'Chez Nous' ook 'ont-Gayd'
bronnen: RTL·Nieuws.nl / ANP.nl / YouTube.com