vrijdag 1 augustus 2014

Oegandese Opperrechters ‼ | De anti-Homo wet is in strijd met de grondwet ‼

Opperrechters in Oeganda hebben vandaag een wet die homoseksualiteit strafbaar maakt, getorpedeerd. De omstreden wetgeving is in strijd met de Oegandese grondwet en daarmee ongeldig, oordelen zij.
De wet werd in februari na felle kritiek in binnen- en buitenland uiteindelijk toch ondertekend door president Yoweri Museveni. De anti-homo wet stelt onder meer levenslange gevangenisstraf op homoseksualiteit.

Activisten wendden zich tot het constitutionele hof. Ze voerden onder meer aan dat de wet het basisrecht op privéleven en waardigheid schendt en dat de wet indruist tegen 't beginsel dat burgers gevrijwaard moeten zijn van discriminatie en wrede of vernederende behandeling. Ze hebben ge- lijk gekregen, meldden plaatselijke media.

Yoweri Museveni gaat komende week naar een Amerikaans-Afrikaanse top in Washington.
bron: AlgemeenDagblad.nl 
Opperrechters Oeganda torpederen anti-Homo wet
Opperrechters in Oeganda hebben vrijdag een wet die homoseksualiteit strafbaar maakt, getorpedeerd. De omstreden wetgeving is in strijd met de Oegandese grondwet en daarmee ongeldig, oordelen zij.
De wet werd in februari na felle kritiek in binnen- en buitenland uiteindelijk toch ondertekend door president Yoweri Museveni. De anti-Homo wet stelt onder meer levenslange gevangenisstraf op homoseksualiteit.
Activisten wendden zich tot het constitutionele hof. Ze voerden onder meer aan dat de wet niet volgens de regels tot stand kwam en dat het basis- recht op privé-leven en waardigheid schendt en dat de wet indruist tegen het beginsel dat burgers gevrijwaard moeten zijn van discriminatie en wrede of vernederende behandeling. Ze hebben gelijk gekregen, meldden plaatselijke media.
Er zijn nog steeds oudere wetten tegen homoseksualiteit die gelden, maar die worden volgens waarnemers met dit vonnis ondermijnd. Er is ook nog een hooggerechtshof waar voorstanders van de wet nog een beroep op willen doen.
Lesbiennes, Homo's, Biseksuelen en Transgenders (LHBT's) kregen het na het aannemen van de anti-Homo wet nog moeilijker dan ze het al had- den in het Afrikaanse land. Zeker één transgender zou zijn gedood in een 'hate crime'. Anderen werden ontslagen door hun werkgever, werden uit hun huis gezet of niet behandeld in ziekenhuizen. Vanwege de omstreden wet heeft Nederland toelating van vluchtelingen uit Oeganda versoepeld.
Yoweri Museveni gaat komende week naar een Amerikaans-Afrikaanse top in Washington.

Zie ook:  Homo's Oeganda nog zwaarder gestraft na nieuwe wet ‼   Constitutioneel Hof Oeganda verklaart anti-Homo wet ongeldig

bronnen: Telegraaf.nl / YouTube.com