dinsdag 15 juli 2014

België | Nieuwe Sensoa-campagne wijst op het belang van de 'Virale Lading' ‼

Sensoa pakt uit met een een nieuwe campagne voor homomannen, onder de slogan waarin wordt uitgelegd waarom de virale lading van belang is voor alle homo's, positief of negatief. De "Veel of weinig virus, een groot verschil" campagne bestaat uit een folder en drie affiches, die inzoomen op hoge virale lading bij een recente hiv-besmetting en zeer lage virale lading ten gevolge van hiv-medi- catie.
Veel virus
Als iemand veel virus heeft, is hij heel besmettelijk. Dat is met name het geval bij personen die recent besmet werden met hiv. De eerste weken na de besmetting zit er erg veel virus in bloed en sperma. Als iemand onbeschermde seks heeft met iemand die zelf recent besmet werd, is er meer kans dat het virus wordt doorgegeven. Waarschijnlijk lopen de meeste homo's hiv op van iemand die zelf recent besmet werd.

Iemand die een hoge virale lading heeft, weet dat doorgaans niet van zichzelf. Eén op zeven van de hiv-positieve personen weet zelf niet dat hij hiv heeft, zo bleek uit onderzoek in het Vlaamse en Brusselse homo-uitgaansleven. Iemand heeft het meeste kans om hiv op te lopen bij iemand die ten onrechte denkt dat hij hiv-negatief is.

Weinig virus
Hiv genezen kan niet. Wanneer iemand met hiv medicatie neemt, verdwijnt 't virus bijna helemaal en wordt het ondetecteerbaar. De meeste men- sen met hiv in België hebben een ondetecteerbare virale lading. Zij zijn nauwelijks nog besmettelijk. En dat blijft ook zo, zolang ze hun medicatie goed nemen en geen soa's oplopen.

Het is belangrijk dat homomannen van deze realiteit doordrongen zijn. Hiv-negatieve homomannen hebben soms een overdreven angst voor hiv. Die angst leidt tot stigmatisering van mensen met hiv en staat een open communicatie over de hiv-status in de weg, wat op zijn beurt onveilige seks in de hand kan werken.

Condooms
Veel of weinig virus, condooms blijven noodzakelijk. Condooms zijn de beste bescherming tegen hiv, ook wanneer men seks heeft met iemand met een hoge virale lading ‼  En condooms bieden ook de beste bescherming tegen soa's. Daarom blijft voor Sensoa de condoom-boodschap centraal staan in de communicatie met de doelgroep.

De affiches worden verspreid tot eind februari 2015 en zullen te zien zijn in het homo-uitgaansleven. De folder over virale lading blijft ook na afloop van de campagne beschikbaar, het is een van de basisfolders van Sensoa voor homomannen.

bronnen: GayLive.be / SenSoa.be
            

http://www.condoom-anoniem.nl/

Condooms nodig ?! ... Bestel nu snel, discreet en voordelig condooms online bij:  Condoom-Anoniem.nl