zondag 27 april 2014

J. Niënhaus | Weer een Nederlandse bisschop schuldig aan seksueel misbruik

Na eerder deze maand het misbruik van jongens door bisschop Gijsen van Roermond aan het licht kwam is nu voormalig hulpbis- schop van het aartsbisdom Utrecht Jan Niënhaus, schuldig verklaard aan seksueel misbruik van jongens. Hij is een voormalig hulp- bisschop van het Aartsbisdom Utrecht en titulair bisschop van Breda.

Tegen de overleden Niënhaus zijn vier klachten ingediend bij meldpunt misbruik in de Rooms-Katholiek Kerk. Dat heeft het aartsbisdom Utrecht vandaag bevestigd naar aanleiding van onderzoek van de Volkskrant. De klachtencommissie zegt dat het aannemelijk is dat Niënhaus zich in de- ze gevallen schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik en gegrond verklaard. Het aartsbisdom heeft dit echter niet publiek bekendgemaakt.

De klachten over ontuchtige handelingen, zoals het over en weer betasten van de penis, door de bisschop zijn al twee jaar geleden gegrond ver- klaard door de klachtencommissie. Maar ze zijn nimmer publiekelijk bekendgemaakt door het aartsbisdom

Daarmee laadt de katholieke kerk opnieuw de verdenking op zich het misbruikschandaal niet serieus te nemen en haar kerkleiders postuum te willen beschermen voor reputatieschade. Eerder deze maand bekende het bisdom Roermond pas publiekelijk spijt voor het misbruik door oud-bis- schop Gijsen, nadat het Katholiek Nieuwsblad daarover vragen had gesteld.

"De kerk zegt wel schoon schip te willen maken en maximale openheid te betrachte", aldus Guido Klabbers, voorzitter van de koepel van slacht- offergroepen Klokk. "Maar als het erop aankomt, blijven ze misbruikzaken in de doofpot stoppen, vooral als daarbij hooggeplaatsten zijn betrok- ken".
Zie ook: 
bron: GayNews.nl