dinsdag 11 maart 2014

TV - Herhaling ‼ | Telefilm: 'Jongens' woensdagmiddag bij Zappbios op Ned. 3


Zondag 9 februari is om 9.00 uur in Zappbios bij Zapp op Nederland 3 de liefdesfilm 'Jongens' van Mischa Kamp te zien. Voor langsla- pers: woensdagmiddag 12 maart is er een herhaling om 15.28 uur op Nederland 3 ‼  Het is de 4e van de zes Telefilms, speelfilms voor televisie, die inspelen op maatschappelijke thema's. Voor 2014 is gekozen voor jeugdfilms  Jongens vertelt over Sieger, een sportie- ve, wat gesloten jongen die tijdens de zomervakantie de liefde ontdekt. Die blijkt heel anders te zijn dan hij altijd dacht.

Sieger traint samen met zijn beste vriend Stef in een nieuw atletiekteam voor het NK estafette. Tijdens die trainingen ontmoet hij de intrigeren- de, onvoorspelbare 'Marc'  De vriendschap die zich tussen die twee ontwikkelt lijkt normaal, maar stiekem voelt Sieger meer voor Marc en hij raakt in een eenzaam gevecht als blijkt dat Marc ook verliefd op hem is.

De film is een 'roze parel'  "Zullen we voor altijd samen hier blijven ?!" verzucht één van beide boys, als ze naast elkaar op hun rug liggen en naar de sterren turen. Jammer eigenlijk dat 'Jongens' alleen op de buis te zien is. De film zou het goed doen in een art-house cinema en is een aanrader voor de roze medemens. Op 13 maart beginnen de Roze Filmdagen. Wat mij betreft zou de film daar óók niet misstaan ‼

Zie ook:

bron: Gay.blog.nl


Zapp-biosfilm: 'JONGENS' → Een 'Roze Parel' ‼

Woensdag 8 januari werd 'Pathé ArenA' overspoeld door kinderen, tijdens de première van Telefilms 2014. De organisatie had groots uitgepakt, met zes films voor kinderen, vanaf 19 januari te zien op zes zondagochtenden om 9.00 uur. Eén ervan is Jongens van regis- seur Mischa Kamp, scenario Chris Westendorp en Jaap Peter Enderlé. 

De film is een roze parel en gaat over de ontluikende liefde tussen Sieger en Marc, twee tienerboys die op de atletiekbaan met elkaar te maken krijgen. "Zullen we voor altijd samen hier blijven" ?!, verzucht één van beide boys ... als ze naast elkaar op hun rug liggen en naar de sterren tu- ren.

Romantiek ten top, maar loopt het goed af ?! Even kreeg ik het angstige voorgevoel dat er iets ergs zou gebeuren, maar toen bedacht ik me dat het een zomerse film voor kids is, dus dat viel uiteindelijk wel mee ‼ Een open einde suggereert veel moois ‼ Ik herkende dingen uit mijn eigen verleden, raakte ontroerd, schoot in de lach, kreeg krampen, werd boos.

Kortom: de film raakte me, alsof mijn eigen jeugd voorbij fietste  Naast cast, crew, vrienden en familie was de zaal gevuld met kinderen. Die hadden van tevoren 'les gehad', dus ze wisten wat ze zouden zien. "Ben jij homo" ?!, vroeg een kind na afloop van de première aan één van de hoofdrolspelers. Nee, dat was hij niet. Jammer eigenlijk - niet dat de acteur dat niet was - maar dat het jongetje die vraag stelde. Immers, de film ging amper over 'homo zijn of niet', maar over vriendschap en ontluikende liefde. Misschien kwam dat toch niet goed over bij de kijkertjes.

Hoe dan ook, de film is 'n roze parel. Wat de jonge kijkertjes betreft: met enige uitleg leren ze hopelijk wel in te zien hoe 'mooi' liefde kan zijn, homo of niet. Want 'mooi': dat is de film zeker. Met prachtig camerawerk, goede acteerprestaties (de twee boys Gijs Blom en Ko Zandvliet zullen we zeker terugzien) en aanlokkelijke locaties.

Jammer eigenlijk dat 'Jongens' alleen op de buis te zien is. Mij lijkt het een film die in een art-house niet zou misstaan en in ieder geval een film die de roze medemens zou moeten zien. Op 13 maart beginnen de "Roze Filmdagen" ‼ Ik pleit ervoor om 'Jongens' aan het programma van dit jaar toe te voegen. Zo niet, dan raad ik iedereen aan om op zondag 9 februari vroeg op te staan en de roze parel bij Zapp op Nederland 3 te be- kijken, of de herhaling op woensdagmiddag 12 maart.

Telefilm:  'Jongens'    Zondag 9 februari    Nederland 3    09.00 uur    /    Herhaling:  Woensdagmiddag 12 maart    Nederland 3    15.28 uur

Uitzending Gemist ?! → Kijk de film online:  Telefilm: 'JONGENS'

bronnen: Gay.blog.nl / UitzendingGemist.nl / YouTube.com - BastaNieuws