maandag 13 januari 2014

Nigeria | President 'Goodluck Jonathan' ondertekent wet tegen Homohuwelijk

Nigeria  →  De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft een wet ondertekend die het huwelijk tussen homoseksuelen verbiedt. 

Dat meldt persbureau Reuters maandag. Mensen die de wet overtreden riskeren nu een celstraf van veertien jaar.

De wet was vorige jaar aangenomen door het Nigeriaanse huis van afgevaardigden. Jonathan heeft om onbekende redenen altijd gewacht met het ondertekenen.

Hij is al die tijd onder druk gezet door Westere landen om de rechten van homoseksuelen te respecteren door de wet niet door telaten gaan.

Verklaring
Tegenover 'Reuters' zegt een woordvoerder van de president dat de wet inderdaad is ondertekend. Binnen een week komt er een verklaring.

Naast een gevangenisstraf van veertien jaar voor homoseksuelen die getrouwd zijn, worden er ook celstraffen van tien jaar geriskeerd als per- sonen hun homoseksualiteit in het openbaar tonen.

In 2006 werden er twee soortgelijke wetsvoorstellen ingediend bij het parlement, maar die haalden het niet.

Verzet
Zoals in andere landen in Afrika bestaat er ook bij de bevolking van Nigeria veel verzet tegen gelijkberechtiging van homoseksuelen. Jonathan zal zich naar verwachting kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Zijn positie staat onder druk sinds tientallen parlementariƫrs en een aantal regionale gouverneurs de afgelopen twee maanden naar de oppositie zijn overgelopen.


bronnen: NU.nl / Reuters.com / NOS.nl - NOS Journaal