woensdag 9 oktober 2013

Amsterdam | René v.d. Gijp niet aanwezig bij Homofobe filmavond 'Gijp Night'


                  
René van der Gijp is hoogstwaarschijnlijk niet aanwezig op de naar hem vernoemde avond over homofobe films  Dat stelt regisseur Martin Koolhoven in Het Parool.

Martin Koolhoven en filmkenner Ronald Simons wijden vrijdag hun maandelijkse filmavond in bioscoop Eye in Amsterdam aan films die omstre- den waren omdat ze door sommige mensen als homofoob werden bestempeld. Zij hebben de avond 'Gijp Nigh' genoemd, naar de voetbalanaly- ticus van Voetbal International die onlangs onder vuur lag vanwege zijn ongenuanceerde uitlatingen over homo's.

Het duo had René uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar heeft tot op heden niets van de oud-profvoetballer gehoord. Tijdens de avond worden de thriller Cruising van William Friedkin en de futuristische actiefilm The New Barbarians van regisseur Enzo Castellari vertoond.

"Na de opmerkingen van René van der Gijp was Nederland te klein", legt Martin Koolhoven uit. "Het is gevoelige materie, waar wij met Cinema Egzotik graag in roeren. Er zitten meer Hollywood-acteurs in de kast dan profvoetballers." Hij en zijn medepresentator Ronald gaan tijdens de avond in op de vraag of alle commotie over de twee vertoonde films toentertijd terecht was of niet. "Waren ze inderdaad homo-onvriendelijk, was er sprake van misinterpretatie, of was het protest niet meer dan politiek correct gezwets?"

Cruising vertelt over een rechercheur die undercover gaat in de homoscene van New York om een seriemoordenaar te pakken die het op homo- seksuele mannen heeft gemunt  The New Barbarians speelt zich af na een atoomoorlog, als het overlevende deel van de mensheid wordt over- heerst door een bende homoseksuele psychopaten.


bronnen: RTL·Nieuws.nl - Boulevard / Het Parool / YouTube.com