woensdag 2 oktober 2013

Jet Bussemaker – Mosse-lezing | 'Homo-emancipatie te allen tijde bevorderen'


                           
De overheid moet, als het op homo-emancipatie aankomt, niet altijd luisteren naar de meerderheid in de samenleving. Maar tegelijk moeten bijvoorbeeld religieuzen wel de kans krijgen om zich op hun eigen manier te buigen over het onderwerp. Dat zei minister Jet Bussemaker (Emancipatie) dinsdag in De Rode Hoed te Amsterdam.

Ze deed dat tijdens de zogenoemde Mosse-lezing, die jaarlijks wordt gehouden en gaat over homoseksualiteit. Volgens Bussemaker heeft de overheid de taak om homo-emancipatie te bevorderen, zelfs als daar een meerderheid van de bevolking op tegen is. "De meerderheid heeft niet altijd de sterkste stem. Beleid mag niet volgend zijn wanneer burgers gevaar lopen of ongelijk behandeld worden".

Anderzijds vindt Bussemaker het geen taak van de overheid om 'gedachten en opvattingen te veranderen', zolang het bijbehorende gedrag maar binnen de perken blijft. Door het steunen van organisaties als het COC, denkt de minister dat de overheid wel 'indirect kan bijdragen aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag dat ingegeven wordt door homofobe opvatting'.

"De overheid mag normeren in opvattingen beïnvloeden. Maar tegelijkertijd moeten wij diversiteit in acht nemen en het aan gemeenschappen
en homoseksuelen zelf overlaten hoe en in welk tempo die normen mogen worden overgenomen", zei Bussemaker, die daarmee aangaf dat bij- voorbeeld religieuzen de ruimte moeten hebben om homoseksualiteit op een eigen manier onder de aandacht te brengen in hun gemeenschap, om zo te voorkomen dat een mening wordt opgedrongen.

Verder liet Bussemaker weten dat de overheid niet op haar lauweren mag rusten, nu homoseksualiteit door wetten wordt bescherm en vrijwel geheel geaccepteerd lijkt. Dat geldt voor zowel binnen- als buitenland: "Als koploper waar het gaat om homo acceptatie, vind ik het dus ook onze plicht als Nederlandse overheid om het gesprek aan te blijven gaan met het buitenland, met Rusland. Ook als dat zeer ongemakkelijke gesprekken oplevert", verwees ze naar verschillende anti-homomaatregelen die in Rusland zijn genomen.

Zie ook:
Minister Jet Bussemaker | 'Homo-emancipatie te allen tijde bevorderen' ‼  /  800.000 euro naar steden voor Homo-acceptatie ‼   
Grenzen aan Homo-emancipatiebeleid: burgerwacht of politieagent ?!  /  Minister Bussemaker geeft lezing over Homo-emancipatie

bronnen: Telegraaf.nl / NOS.nl (Video)


        Video:  800.000 euro naar steden voor Homo-acceptatie ‼