dinsdag 15 oktober 2013

COC Nederland gelukkig met het schrappen van de anti-Homowet in Moldavië


                              
Het parlement van Moldovië heeft afgelopen vrijdag de anti-homowet geschrapt. De strafwet die 'propaganda van homoseksualiteit' strafbaar stelt, werd in juni aangenomen en bekritiseerd door de Europese Unie. Moldavië hoopt binnenkort een associatieverdrag met de EU te sluiten.

Het COC is buitengewoon gelukkig dat het Moldaafse parlement de antihomowet geschrapt heeft. "We feliciteren onze collega's met deze grote overwinning", aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. Het COC werkt al jaren nauw samen met de Moldaafse LHBT-beweging Genderdoc-M en onder- steunde die financieel en organisatorisch.

Het schrappen van de bepalingen in de wet op grond waarvan 'de promotie van relaties anders dan het huwelijk en het gezin' en 'propaganda van homoseksualiteit in de buurt van kinderen' kreeg in het parlement een nipte meerderheid.

De Orthodoxe Kerk in Moldava was een grote voorstander van deze wet en protesteerde fel tegen de afschaffing  Buiten het parlement werd door tientallen Orthodoxe priesters geprotesteerd en parlementsleden werden gehinderd om het parlement in te gaan. Die zagen zich daardoor gedwongen om het parlementsgebouw via een achteringang te betreden.

"Vandaag wordt propaganda toegestaan en morgen zullen ze het homohuwelijk toelaten", zei priester Ghenadie Valuta tegen journalisten.

Daarnaast werd in het parlement een anti-discriminatiewet besproken op grond waarvan ook discriminatie vanwege seksuele gerichtheid straf- baar zou worden. De Europese Unie heeft aangedrongen op het aannemen van de anti-discriminatiewet.

Moldova hoopt in november een associatieverdrag met de Europese Unie te kunnen sluiten tijdens een EU-top in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Daarmee zou Moldavië de eerste stap zetten naar een volledig EU-lidmaatschap. Grote buur Rusland is sterk gekant tegen deze stap van de voormalige Sovjet-staat.


bronnen: COC.nl / COC Nedederland / AFP / Radio Free Europe - Radio Liberty