dinsdag 29 oktober 2013

COC Nederland | 'Uitspraken van president Vladimir Poetin zijn betekenisloos'


                      
COC Nederland noemt de uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin betekenisloos. Poetin zei tijdens een ontmoeting met IOC-voorzitter "Thomas Bach" dat LHBT-atleten en toeschouwers tijdens de Winterspelen welkom zijn en zich in Sotsji volkomen op hun gemak zullen voelen.

De Russische president zei dat de Russen hun best zullen doen om alle atleten en toeschouwers, ongeacht hun afkomst, ras of seksuele gericht- heid zich thuis te laten voelen. Poetin reageerde daarmee op kritiek die landen hebben op de Russische anti-homowet die 'propaganda voor niet- traditionele relaties' verbiedt. De wet zal overigens voluit van kracht zijn tijdens de Winterspelen in Sotsji en voor de periode van de Olympische en Paralympische Spelen heeft Poetin ook een demonstratieverbod voor Sotsji afgekondigd.

COC Nederland vindt de woorden van Poetin 'betekenisloos'. "Ik ben absoluut niet van onder de indruk", zei COC-voorzitter Tanja Ineke in het radio-programma BNN Today. "Hij heeft in hetzelfde interview gezegd dat de anti-homowet die in Rusland van kracht is ook helemaal niet dis- criminerend is. Natuurlijk zijn LHBT's welkom in Rusland, zolang je je seksuele gerichtheid maar verzwijgt en daar niets van laat blijken".

Ineke maakt duidelijk dat het COC – in samenwerking met Russiche LHBT-organisaties – blijft strijden voor het schrappen van de Russische anti-homowet.

Russische LHBT-activisten hebben 't bezoek van de nieuwe IOC-voorzitter Thomas Bach aan Sotsji aangegrepen om hen uit te nodigen voor een gesprek om hun visie te laten blijken. Afgelopen september tijdens de G20-bijeenkomst nam de Amerikaanse president Barack Obama daarvoor wel de tijd, maar de IOC-voorzitter heeft zelf de moeite genomen om op het verzoek te reageren.


bronnen: COC.nl - COC Nederland / NOS.nl - Journaal