zondag 18 augustus 2013

Zeer 'Homofobe wet' uit jaren 80 terug ingevoerd op een tiental Britse scholen


                     
UK    Het is bijna niet te geloven maar toch is het waar. Een homofobe wet uit de jaren 80 die destijds werd ingevoerd door Margaret Thatcher, is terug van kracht in zeker tien Britse scholen, en wie weet zelf nog in meer scholen. Het gaat om de beruchte Section 28 wet uit 1988, aldus GayStarNews.com.

Een controversiƫle wet die met dank aan Thatcher destijds werd ingevoerd en inhield dat scholen verboden werden te praten over HoLeBi's en Transgenders. De wet werd afgeschaft in 2003 en de Conservatieve Party verontschuldigde zich later voor de invoering van de wet destijds. Maar de wet is na al die jaren terug van weg geweest op minstens tien scholen in de UK.

→  Onder Section 28 was het verboden voor leerkrachten om te praten over homoseksualiteit, ook was het verboden om support te tonen aan HoLeBi- en Transgender studenten. Onder de ruim tien scholen die Section 28 recent opnieuw invoerden zitten drie staatsscholen.

Het nieuws komt op een slecht moment voor eerste minister David Cameron, die net zijn ongenoegen uitte over de Russische anti-HoLeBi wet- ten, en al geruime tijd een poging doet om af te komen van het homofobe imago van zijn partij – verworven door Section 28 – en waarvan hij hoopt dat zijn opkomen voor het homohuwelijk het tij zou veranderen betreffende het homofobe imago van zijn conservatieve partij.

Feit dat er nu opnieuw scholen zijn die Section 28 invoerden is slecht nieuws voor vele Britse HoLeBi- en Transgender studenten. De wet werd destijds ook afgeschaft met als doel homofobie op scholen beter te kunnen aanpakken en omdat men er achter kwam dat homofobie veel schade veroorzaakt bij LGBT-studenten.

Vandaag de dag heeft ruim de helft van de Britse HoLeBi- en Transgender jongeren nog altijd last van homofobie op school. De herinvoering van de Section 28 op enkele Britse scholen zal daarbij geen goed doen. Men is nu in afwachting van een reactie van het Britse departement van onderwijs en van de eerste minister David Cameron.

bronnen: GayStarNews.com / www.HoLeBi.info / YouTube.com