donderdag 22 augustus 2013

Amerikaanse militair en klokkenluider Bradley Manning wil verder als Chelsea


                       
Bradley Manning, de Amerikaanse militair die gisteren 35 jaar cel kreeg voor 't doorspelen van geheime documenten aan Wiki-Leaks, wil verder leven als vrouw  onder de naam Chelsea Manning  In een verklaring die werd voorgelezen in het NBC-programma Today zegt Manning dat hij zich vrouw voelt.

Mannings verdediging had in het proces voor een militaire rechtbank al aangevoerd dat Manning worstelt met zijn identiteit en seksualiteit en dat hij mede daardoor in het leger grote psychische problemen had. Manning wil zo snel mogelijk met een hormoonbehandeling beginnen.

Waarom Manning een dag na het vonnis met het nieuws over zijn naamsverandering komt, is onduidelijk.

Gratie
De verdediging hoopt dat president Obama Manning gratie verleent. Advocaat Croombs zei dat het tijd wordt dat de president klokkenluiders beschermt in plaats van ze te bestraffen. De advocaat sprak vandaag over Manning als "haar" en "zij". Het Witte Huis heeft gezegd dat een gratie-verzoek behandeld zal worden als ieder ander verzoek.

Manning is zowel klokkenluider als verrader genoemd, voor het lekken van 700.000 geheime militaire en diplomatieke documenten.


bronnen: NOS.nl / NOS Journaal / NBC - Today