dinsdag 30 juli 2013

Tilburgse pastoor 'Harm Schilder' | "Paus steekt Homo's hart onder de riem" !!


                         
De Tilburgse pastoor Harm Schilder noemt de uitspraak over homo's en vrouwen in de kerk door paus Franciscus opvallend, maar zeker niet nieuw.

"Paus Franciscus heeft een eigen stijl. Hij strekt zijn armen verder uit dan zijn voorganger naar mensen die anders zijn dan de kerk zou willen. Maar aan zijn standpunten verandert niets. Voordat hij paus werd heeft hij al eens gezegd dat hij het homohuwelijk een ongunstige ontwikkeling vindt", zei Schilder.

De paus zei na de Wereldjongerendagen in Brazilië dat homoseksuelen niet gediscrimineerd mogen worden en opgenomen moeten worden in de maatschappij.

'Paus nieuwe stijl'
Volgens Schilder heeft de 'paus nieuwe stijl' een gidsfunctie. Schilder: "Hij zet mij ook aan het denken. Hoe kijk ik tegen bepaalde zaken aan ?! Wat is mijn standpunt ?! Hoe kan ik mensen helpen ?!"

Of de nieuwe koers ook leidt tot de toetreding van vrouwen tot de kerk betwijfelt Schilder. "Binnen de structuur van de kerk kan hij dat niet eens".

Pastoor Harm Schilder kwam in het verleden in het nieuws vanwege ophef over het vroege tijdstip van het luiden van de kerkklokken.

bron: Omroep Brabant


Milde uitspraken van Paus is stap in goede richting | "Wie ben ik om Homo's te veroordelen" ?!


Paus Franciscus I

Paus Franciscus heeft gezegd dat homoseksuelen niet veroordeeld of gemarginaliseerd mogen worden en dat ze gewoon deel uitmaken van de samenleving. "Wie ben ik om ze te veroordelen ?!", zei hij.

De paus sprak met journalisten aan boord van 't pauselijk vliegtuig op de terugweg van Brazilië naar Rome. Hij ver- dedigde homoseksuelen tegen discriminatie, al verwees hij ook naar de Rooms-Katholieke leer die homoseksualiteit niet zondig acht, maar homoseksuele handelingen wel. Paus Franciscus zei dat zijn woorden ook gelden voor homo- seksuele priesters.
         
Vaticaanse bank
Over de Vaticaanse bank zei Franciscus dat die "eerlijk en transparant" moet zijn. Hij zal luisteren naar het advies van de commissie die hij in het leven heeft geroepen over de bank. Die kan aanbevelen de bank te hervormen of zelfs te sluiten.

Het verbod op vrouwelijke priesters is definitief, zei de paus ook. "De kerk heeft gesproken en 'nee' gezegd", liet hij weten. Franciscus zou wel graag meer vrouwen op bestuursfuncties zien in kerkelijke organisaties en in de zielszorg.

Anders dan zijn voorgangers
Volgens NOS-Vaticaandeskundige Andrea Vreede wijkt Franciscus met zijn uitspraken af van zijn voorgangers: "Deze paus doet het gewoon zo anders. Daar staat nu een vrolijke man die voor de vuist weg kletst met de aanwezige journalisten. Dat is heel anders dan paus Benedictus dat deed. Of paus Johannes Paulus II, van wie de laatste jaren van zijn pausschap vooral in het teken stonden van zijn ziekte."

"De paus doet een beroep op de barmhartigheid van de kerk," zegt Vreede. "De kerk moet meer met open armen klaarstaan. Voor iedereen. Dus ook voor homoseksuele mensen, vrouwen en mensen die gescheiden zijn."

bronnen: NOS.nl / NOS Journaal