zondag 28 juli 2013

Binnenkort in België | De HIV-zelftest voor Thuis → Voor HoLeBi's en Hetero's


                      
Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zet de deur open voor een hiv-zelftest. Daarmee kun je via speeksel te weten komen of je de ziekte al dan niet hebt zonder bij een dokter langs te gaan. Dat is goed nieuws voor zowel HoLeBi's als voor Hetero's, aldus DeMorgen.be.

Wie zich in België wil laten testen op hiv, het virus dat aids veroorzaakt, moet doorgaans bij een huisarts of medisch centrum langsgaan. Maar dat schrikt veel mensen af. "Een hiv-zelftest bereikt doelgroepen die niet snel de stap naar de huisarts zetten", zegt Sandra Van den Eynde van SenSoa.

"Die doelgroepen: homomannen, biseksuele mannen, mannen die seks hebben met mannen maar hetero zijn, maar ook hetero studenten hoger onderwijs en mensen van Afrikaanse afkomst - vragen daar ook zelf om", aldus Van den Eynde. Een zelftest is een speekseltest die binnen het halfuur resultaat geeft. In de Verenigde Staten werkt men er al mee. Daar werd de OraQuick-test vorige zomer goedgekeurd. Frankrijk denkt eraan de test ter beschikking te stellen. Ook bij ons staat de deur nu open.

"De hiv-zelftest kan een goede zaak zijn". Dat antwoordde federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op een parlementaire vraag van partijgenote Marie-Claire Lambert. Opvallend, aangezien de minister een jaar geleden nog haar bedenkingen over de test uitte. Dat Onkelinx haar standpunt wijzigde, komt mogelijk door een advies van de Hoge Gezondheidsraad dat binnenkort verschijnt.

Op het kabinet wees men voor meer uitleg naar de voor de erkenning van geneesmiddelen bevoegde instanties. Als de Hoge Gezondheidsraad een positief advies geeft, dan is dat een duidelijk signaal aan gezondheidswerkers en fabrikanten om met de zelftest aan de slag te gaan. Om de test op de markt te brengen, is een erkenning van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) nodig. Daar kon gisteren niet be- vestigd worden of een erkenning er zit aan te komen.

Dat de geesten over een hiv-zelftest alleszins aan het rijpen zijn, blijkt uit de reactie van dokter Steven Callens van het Aids Referentie Centrum Gent (ARC). "Vroeger dacht men: wie zelf een hiv-diagnose stelt, zal dat zonder medische ondersteuning onmogelijk kunnen dragen. Uit Ameri- kaanse tests blijkt nu dat dit minder het geval is".

"Hetzelfde dacht men in de jaren zeventig over de zwangerschapstest. En die kun je vandaag ook gewoon in de apotheek kopen". Volgens Katrien Fransen, coördinator bij de werkgroep Screening van het Nationale Aidsplan, kan een hiv-zelftest zinvol zijn "zolang het geen plat commercieel product is. Bovendien is een zelftest enkel zinvol als we zeker zijn dat er medische begeleiding op volgt". Dat zegt ook Sensoa: "Het zou jammer als de medische hulpverlening na de zelftest stopt".

De HIV-zelftest is ook in Nederland verkrijgbaar !!    

Zie:  De HIV-zelftest  /  FDA keurt HIV-thuistest goed  /  HIV-zelftest online bestellen

bronnen: DeMorgen.be / www.HoLeBi.info / YouTube.com