vrijdag 19 juli 2013

Kids worden beïnvloed door 'verhouding tussen ouders' - niet door geaardheid


                   
Amerika  →  Uit een nieuwe recent gepubliceerde studie blijkt dat geadopteerde kinderen meer worden beïnvloed door de verhouding van hun ouders onderling dan door de seksuele geaardheid van de ouders. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten van Virginia en Massachusetts, aldus SheWired.com.

De studie werd gedaan door onderzoekers Rachel H. Farr van de universiteit van Massachusetts en door Charlotte J. Patterson van de universi- teit van Virginia. Ze onderzochten 104 families waarvan 50 bestonden uit heteroseksuele ouders, 29 uit homo ouders en 25 uit lesbische ouders. Het onderzoek toonde slechts kleine verschillen tussen de families van hetero koppels en HoLeBi koppels.

Bijvoorbeeld: de homo en lesbische koppels delen meer de werklast van kindertaken dan hetero koppels waarbij deze laatste meer het werk verdelen aan de hand van traditionele gender rollen (typisch mannelijke of typisch vrouwelijke taken). Maar uit het onderzoek bleek dat dit verschil nauwelijks invloed heeft op de kinderen.

Terwijl de verdeling van werklast van kindertaken zoals het voeden, kleden, tijd nemen om te spelen met de kinderen, geen invloed hebben op de kinderen zelf, zijn het vooral de ouders die het meest tevreden zijn over de afspraken met elkaar, maar belangrijk, daarbij vertonen de kin- deren het minste gedragsproblemen. Want uit 't onderzoek bleek ook dat daar waar ouders niet tevreden waren over de verdeling van de taken de kinderen meer gedragsproblemen vertoonden dan andere kinderen, dit kwam enkel voor bij hetero koppels, HoLeBi koppels zijn overwegend tevreden met de verdeling van de taken rond de kinderen.

Het komt er volgens de onderzoekers op neer dat de kinderen niet beïnvloed worden door de taken die de ouders vervullen, maar dat het gaat over hoe harmonieus de ouders met elkaar omgaan en hoe hun relatie is. Wanneer de relatie van de ouders liefdevol is heeft dit een positief effect op de kinderen ongeacht de taken die de ouders uitvoeren het gaat er om of de ouders daar zelf tevreden mee zijn of niet want dat stra- len ze onbewust uit op de kinderen. Dat blijkt ook bij ouders die gescheiden zijn en co-ouderschap aangaan, het hangt er vanaf hoe de geschei- den ouders met elkaar omgaan hoe de kinderen reageren.

Wanneer de ouders na een scheiding en co-ouderschap slecht met elkaar omgaan resulteert dat in gedragsproblemen bij de kinderen, ongeacht of ze opgroeien bij HoLeBi of hetero ouders. Dit onderzoek sluit aan bij eerdere onderzoeken die aantonen dat er geen of nauwelijks verschillen zijn tussen kinderen die opgroeien met een mama en een papa of kinderen die opgroeien met twee mama's of twee papa's. En bewijst tevens dat kinderen die opgroeien bij HoLeBi ouders later zelf niet vanzelfsprekend ook HoLeBi zijn.

bronnen: SheWired.com / www.HoLeBi.info