zaterdag 4 mei 2019

Dodenherdenking → 04 mei 1970 | "Vermoorde HOMO'S hoeven géén krans" ‼

Amsterdam  →  Het 'Homomonument' in Amsterdam is elk jaar weer het centrale punt van de herdenking van de 'Homovervolging' in de Tweede Wereldoorlog. Tot de jaren 70 ondenkbaar. Voor de herdenking van vervolgde Homo's was geen plaats. Twee jongens die toch een krans wilden leggen, werden bij het Nationaal Monument op De Dam gearresteerd.

Op 4 mei 1970 werden tijdens de dodenherdenkingen op de Dam in Amsterdam twee mannen opgepakt: Enno den Daas en Ad van Delden. Deze 2 leden van de "Amsterdamse Jongeren Aktiegroepen Homoseksualiteit" (AJAH) hadden geen toestemming om een krans met een grote roze driehoek te leggen. Formeel hadden ze niet op tijd een verzoek ingediend voor de plechtigheid.
                                                                    
                                                         
                                                              
Via Homologie weten we uit de mond van Den Daas dat hij en Ad "de keuken van Krasnapolsky als sluiproute gebruikten, het Nationaal Monument van achteren bestormden om 'n krans te leggen ter nagedachtenis aan de Duitse Homovervolging. Voor 't zover was werd het tweetal overmeesterd, wat een hoop sympathieke publiciteit opleverde".

Lees verder op de website van Winq.nl:  "Vermoorde Homo's hoeven geen krans" ‼

Zie ook:  Krans van Homo's niet gewenst tijdens Dodenherdenking   De krans die niet gewenst was bij het Nationaal Monument

bronnen: Winq.nl / Facebook.com – Winq.nl