woensdag 17 april 2019

In de Bios | 'Grâce à Dieu' geeft genuanceerd beeld van 'misbruik in de kerk' ‼

Het vorige week verschenen Grâce à Dieu van regisseur François Ozon stelt op genuanceerde wijze het grootschalige kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak, zonder de 'Kerk' meteen als duivels af te schilderen.  "Opmerkelijk" ‼, aldus filmjournalist Nico van den Berg.

"Ik voel me nu eenmaal aangetrokken tot jongens" ‼, zegt priester Bernard Preynat tegen een van zijn vele slachtoffers in een ongemakkelijk ver- zoeningsgesprek, decennia na het misbruik. "En wat is er eigenlijk verkeerd aan" ?!, vervolgt hij, "in de bijbel staat immers: laat de kinderen tot mij komen".  Het is een cruciaal moment in de op ware feiten gebaseerde film Grâce à Dieu van François Ozon, die vorige week hier in première ging. De Franse regisseur stelt op genuanceerde wijze het grootschalige kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak, zonder de kerk meteen als duivels af te schilderen. Dat mag opmerkelijk worden genoemd in een tijd waar polarisatie en zwart-wit denken de norm lijken te zijn.
                                                         
                                                    
Geen misverstand, het misbruik wordt door François Ozon absoluut niet gerelativeerd   Maar het is hem niet te doen om lekker uit te pakken met sappige details of expliciete scènes. Nee ... het gaat hem in 'Grâce à Dieu' in de eerste plaats om de mentale klap die de mannen op latere leeftijd krijgen als de herinneringen aan het misbruik in de kerk na lang opkroppen eindelijk een weg naar buiten vinden.

Lees verder op de website van Winq.nl:  "Grâce à Dieu geeft genuanceerd beeld van misbruik in de kerk" 

Zie ook:
bronnen: Winq.nl / Facebook.com – Nico van den Berg → HPdeTijd.nl / YouTube.com