donderdag 19 februari 2015

Amerika – 'Janet Mock' | "Al zes moorden op Transgender-vrouwen dit jaar" ‼

Nog maar 49 dagen is het 2015 en toch vielen er al zes dodelijke Amerikaanse transgender slachtoffers. Daar waar 2014 vrij positief eindigde voor de zichtbaarheid van transgenders wereldwijd, met onder andere de eerste transgender actrice op de cover van Time. Maar helaas vielen er nu in het begin van dit prille jaar al slachtoffers, aldus JanetMock.com en HoLeBi.info.
    

   †       Yazmin Vash Payne  –  Los Angeles  –  33 jaar
           Ty Underwood  –  Texas  –  24 jaar
    †       Penny Proud  –  New Orleans  –  21 jaar
           Taja DeJeus  –  San Francisco  –  36 jaar
           Lamia Beard  –  Norfolk  –  30 jaar
           Bri Golec  –  Ohio  –  22 jaar

   
Zes jonge transgender-vrouwen die om het leven werden gebracht, omdat iemand het niet kon verdragen dat deze dames zichzelf en gelukkig wil- den zijn. Verder hebben deze vrouwen nog iets anders gemeen ... allemaal hebben ze een donkere huidskleur. Transgenders hebben het vaak niet makkelijk, maar transgenders met een andere huidskleur zijn vaak helemaal de pineut.

Een reden waarom de Amerikaanse schrijfster en activiste 'Janet Mock' van mening is dat er (ook) meer moet worden gedaan aan de zichtbaarheid van transgenders met een andere huidskleur. Mock zelf is voor velen door haar Afrikaanse afkomst een groot voorbeeld die al in 2011 uit de trans- gender kast kwam. Eind 2014 stond ze samen met 12 andere bekende transgenders op de cover van het populaire magazine Candy.
Maar ondanks deze positieve vooruitgang merkt Mock op dat er ook steeds meer trangender vrouwen met een andere huidskleur worden ver- moord. Maar Mock is van mening dat we nu niet moeten gaan overreageren en in paniek slaan. Want volgens haar zijn transgenders, vooral zij met een andere huidskleur, altijd al meer het slachtoffer gewest van geweld. Het enige verschil nu is zegt 'Janet Mock', dat er systemen zijn die het ge- weld beter registeren.

Janet Mock vertelt ook dat transgenders niet altijd slachtoffer zijn van geweld of moord omwille van hun transgender zijn. Transvrouwen met een andere huidskleur zijn slachtoffer omdat ze zich bevinden tussen de zichtbare snijpunten van 'ras en geslacht', in een vaak kwetsbare en moeilijke omgeving.
Transgender vrouwen met een andere huidskleur vallen ook tussen de lijnen van raciale rechtvaardigheid, feminisme en de HoLeBi-gemeenschap. En personen als ik zelf, en nog vele anderen, zijn ons bewust van het feit dat we veel betekenen voor anderen. Zodat andere mensen zien dat ze niet de enige transgender zijn met een andere huidskleur. En dat mensen die niet transgender zijn, en een andere huidskleur hebben, weten dat we bestaan.

2014 was een bewogen jaar. Tal van transgenders kwamen positief in het nieuws. Maar zoals steeds is er ook een keerzijde, en maakte de 'Trans Murder Monitoring' van 'Transgender Europe' in november bekend dat er bijna 230 transgenders werden vermoord in 2014. En volgens velen is dit slechts het "topje van de ijsberg", want niet alle moorden op transgenders worden geclassificeerd als zijnde een moord met transfoob motief ‼ De meeste moorden op transgenders komen voor in Brazilië de Verenigde Staten staat op de derde plaats.
bronnen: HoLeBi.info / JanetMock.com / YouTube.com