woensdag 31 december 2014

Tilburg – Horeca Nieuws | "Aderlating Gay-scene → 'De Lollipop' gaat dicht" ‼

Een jaar na het verlies van 'De Popcorn' delft een tweede icoon in de Tilburgse gayscene het onderspit. Café 'De Lollipop' sluit eind januari de deuren. Een moeilijke beslissing voor eigenaar René van Gorp - Jansen, maar ook enigszins een opluchting. 
Het verhaal van Van Gorp - Jansen geldt voor veel jonge ondernemers: in betere tijden werd hij exploitant van het café, gesteund door een dikke lening van de bank. "Binnen vijf jaar veranderde er veel in het horeca-landschap", vertelt René.

In zijn ogen is het uitgaan aan de Paleisring ingestort (onder meer door de sluiting van De Popcorn), maar het café kreeg ook met het rookverbod te kampen - hij schat dat zo'n tachtig procent van de bezoekers rookt - en dan is er nog de crisis die 'er overheen knalde'.
"De lasten van de lening zijn te hoog", vertelt de 32-jarige ondernemer die samen met zijn man Richard van Gorp het café bestiert. "Als iemand zonder lening in dit café zou stappen, is het geen probleem. Maar wij konden de eindjes de afgelopen jaren maar net aan elkaar knopen. Op een drukke zaterdag staat er nog net zo veel volk binnen als drie jaar geleden, alleen is de omzet gehalveerd. De crisis is wel voorbij, zegt men, maar daar merken wij niks van. Het uitgavenpatroon van de bezoekers is veranderd".

Onvergetelijk
De Lollipop bestaat sinds 1999, René werd 5,5 jaar geleden exploitant. Hijzelf leerde in De Lollipop zijn man kennen: René was een vaste bezoeker, Richard werkt er achter de bar. Vanwege de herinneringen worstelde hij dan ook twee jaar met het stoppen.

"Super jammer, we hebben er alles aan gedaan, van alles geprobeerd. De Lollipop is toch een naam in Tilburg. Het waren onvergetelijke jaren, met hoogte- en dieptepunten, prachtige klanten en een goede sfeer. Hier is bijvoorbeeld nooit een massale vechtpartij geweest. Ik zal De Lollipop ontzettend gaan missen, maar niet de stress om het hoofd boven water te houden".
René hoopt dat De Lollipop wordt voortgezet, door een ondernemer zonder lening die ook de inventaris over wil nemen. "Het zou ongelooflijk zonde zijn als het terug naar de brouwerij gaat en er dan een shoarma-tent komt te zitten".

Bestaansrecht
Of het concept gaycafé nog bestaansrecht heeft ?! De exploitant zelf is daar ook benieuwd naar. De horeca heeft het zwaar, het gaycafé richt zich op een bepaalde doelgroep en heeft daardoor al een smallere marge. "We presenteren ons de laatste jaren dan ook meer als 'open minded' café", vertelt Richard, "ik denk dat op een zaterdag 40 procent van de bezoekers hetero is".

Ook op andere plaatsen vallen er gaycafé's om. René: "Wij, de homo's bedoel ik dan, willen steeds meer geaccepteerd worden. Dat zie je ook terug in het gewone uitgaansleven, het stappen in normale kroegen. Vroeger ging je ook naar een gaycafé om daar gelijkgestemden te ontmoeten, nu heb je internet of dating-apps als Grindr".
In Tilburg wordt de spoeling zonder 'De Popcorn' en 'De Lollipop' dun, merkt hij op. Het laatste bastion van de gayscene is de Stadhuisstraat, waar café 'Peanuts' en 'De Wijn' zitten.

Op 25 januari is er een groot afscheidsfeest 'om iedereen te bedanken.' Het café is tot die tijd gewoon open, ook tijdens de jaarwisseling vanavond.
bronnen: BrabantsDagblad.nl / YouTube.com