donderdag 23 oktober 2014

Jamaica → Homogeweld | "Politie doet niets tegen Homogeweld in Jamaica" ‼

Human Rights Watch maakt zich ernstige zorgen over de situatie voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op Jamaica. Ze hebben een rapport uitgebracht waarin wordt aangetoond hoe homo's worden tegengewerkt en zelfs omgebracht.
 
In het 86 pagina's tellende rapport staan '56 zaken' beschreven waarin homo's slachtoffer zijn van geweld. Dat geweld varieert van bedreiging en ontslagen worden tot lichamelijk geweld, verkrachting en moord.
 
Human Rights Watch toont aan dat de politie inadequaat reageert. Zaken worden niet of nauwelijks onderzocht. Binnen de politie komt bovendien veel homofobie voor. Binnen de Jamaicaanse wetgeving komen homo's er ook niet best van af. Er zijn achterhaalde wetten waarin het praktiseren van seks onder homo's wordt bestraft.
 
"LHBT-mensen in Jamaica krijgen op allerlei manieren te maken met geweld en kunnen niet rekenen op de politie", zegt Graeme Reid, verant- woordelijk voor homorechten binnen Human Rights Watch. "De autoriteiten, beginnend bij de minister-president, moeten discriminatie en geweld een halt toe roepen, iedereen vervolgen die zich hieraan schuldig maakt en de homofobe wetten verwerpen".
 
Human Rights Watch deed vijf weken onderzoek in Jamaica. Van april tot juni 2013 interviewden ze 71 LHBT'ers, gezaghebbenden en andere be- trokkenen. Van de 56 geweldsdelicten werden er slechts 19 gerapporteerd aan de politie. Daarvan nam de politie er slechts acht serieus en maar 4 leidden uiteindelijk tot een arrestatie of veroordeling. De meesten deden geen aangifte omdat ze bang waren voor discriminatie door de politie.
 
Veel gays zijn hun woonomgeving ontvlucht en wonen in het riool, zo liet Vice eerder dit jaar zien in een documentaire (artikel met video). Ook Human Rights Watch heeft een video uitgebracht die hoort bij het rapport (zie hieronder).
 
Het hele rapport is hier te lezen ‼
 
Meer over het werk van Human Rights Watch in Jamaica vind je hier ‼

Zie ook:  Jamaicaanse Homo's nog altijd vogelvrij  /  Homogeweld in Jamaica: "Agenten deden lachend mee"

bronnen: Winq.nl / GayKrant.nl / YouTube.com