vrijdag 4 april 2014

Afrika | In Afrika vallen er doden als Westerse Kerk het Homohuwelijk erkent


In West-Europa is er maar weinig begrip voor: Afrikaanse kerken prediken liefde, maar sommige roepen ook op tot grootschalige ver- volging van homoseksuelen. De Kerk van Engeland legt nu uit waarom ze haar Afrikaanse geloofsbroeders geen veeg uit de pan geeft.

"Alles dat wij zeggen gaat de wereld over", vertelde aartsbisschop van Canterbury Justin Welby vrijdag aan journalisten. "Daar moeten we ons van bewust zijn".

De spiritueel leider van de Kerk van Engeland en van de buitenlandse anglicaanse dochterkerken wil graag dat zijn landgenoten begrijpen dat hij niet zo maar het homohuwelijk kan omarmen. Zo'n progressieve zet zou in Afrika een heel verkeerd signaal afgeven.

'Christenen willen ons allemaal homo maken'
Ter illustratie wees Welby op een bezoek dat hij onlangs bracht aan een massagraf in Nigeria. Zo'n 300 christenen werden er vermoord door hun dorpsgenoten, naar verluidt om te voorkomen dat de christenen hen "allemaal homo zouden maken"  Welby wilde maar zeggen: "Als westerse christenen zich fanatiek inspannen voor homorechten, kunnen hun Afrikaanse geloofsgenoten daar de dupe van worden".

De aartsbisschop is niet de eerste die oproept tot terughoudendheid. Critici vrezen dat westers homo-activisme in Afrika averechts werkt. Het zou juist het beeld versterken dat die goddeloze westerlingen eropuit zijn om homoseksualiteit te verspreiden. Ook de herinneringen aan kolo- nialisme spelen mee. Want wie zijn die westerlingen om de Afrikanen wederom de les te lezen ?!

 De Kerk van Engeland sluit geen homohuwelijken, al heeft een flink deel van de (jongere) leden en een aantal kerkelijke prominenten geen moeite met homorelaties.

Wat aartsbisschop precies wilde zeggen is onduidelijk
Welby's uitspraken roepen de vraag op of de kerktop echt zo fel gekant is tegen het homohuwelijk als ze zegt. Misschien vaart de kerk bewust een conservatievere koers om de verhoudingen met de 'Afrikaanse kerken' niet op scherp te zetten  In ieder geval is het geen geheim dat de kerk goed nadenkt over omgang met Afrikaanse zusterkerken.

Vorige maand maakte 'Nick Holtam' - de anglicaanse bisschop van Salisbury - al bekend dat homokoppels die gaan trouwen mogen rekenen op zijn gebed en de beste wensen. Opmerkelijk, want Holtam zette kort daarvoor zijn handtekening onder het kerkelijk decreet dat het homohuwe- lijk afkeurde.

Aan de andere kant is het goed mogelijk dat de kerktop daadwerkelijk tegen het homohuwelijk is. Welby's uitspraken zijn dan een poging om in eigen land begrip te krijgen van zijn landgenoten: we moƩten wel een beetje anti-homo zijn, anders vloeit er in Afrika bloed.

bronnen: Trouw.nl / YouTube.com