zondag 10 november 2013

Amerika – Hawaii | 'Hawaii is op weg naar legalisering van het Homohuwelijk'


Hawaii wordt vrijwel zeker de 16e van de 50 Amerikaanse staten waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen ‼ Het Huis van Afgevaardigen van de eilandengroep in de Grote Oceaan aanvaardde vrijdag met 30 tegen 19 stemmen, bij 2 onthoudin- gen, een wetsvoorstel dat het homohuwelijk dat mogelijk maakt.

De Senaat van Hawaii stemt naar verwachting volgende week met het wetsontwerp in. Gouverneur Neil Abercrombie heeft gezegd dat hij de wet daarna snel zal tekenen ‼  Hawaii is bij Amerikanen een geliefd reisdoel om er hun huwelijk te sluiten. Ook brengen veel Amerikanen er
hun wittebroodsweken door.

Zie ook:  Hawaii is een stap dichter bij het Homohuwelijk  /  Homohuwelijk binnenkort ook op Hawaii

bron: Algemeen Dagblad


Hawaii verwacht veel van het Homohuwelijk   

Het Huis van Afgevaardigden van Hawaii heeft vrijdag een wetsvoorstel aangenomen dat het huwelijk open stelt voor paren van het zelfde geslacht. De Senaat van de eilandengroep in de Grote Oceaan stemt naar verwachting volgende week met het wetsontwerp in waarna al in december de eerste homohuwelijken gesloten kunnen worden.

Gouverneur Neil Abercrombie is voorstander van de openstelling van het huwelijk en heeft toegezegd dat hij alles zal doen om de nieuwe wet snel in werking te laten treden. "De politiek heeft een historische stap genomen en gestemd voor gerechtigheid en gelijkheid," aldus gouverneur Abercrombie.

Hawaii is bij Amerikanen een geliefd reisdoel om er hun huwelijk te sluiten en hun wittebroodsweken door te brengen. Het eiland verwacht dan ook een flinke toeloop van homostellen als het homohuwelijk werkelijk een feit is.

Sinds 1990 discussieert de politiek op Hawaii al over de openstelling van 't huwelijk. Voor- en tegenstanders hebben sindsdien een fel gevecht gevoerd. In 1991 oordeelde het hoogste gerechtshof van het eiland dat homoparen het huwelijk ontzeggen discriminatie is.

In 1996 en in 1999 wisten tegenstanders van het homohuwelijk wetten aan te scherpen, waardoor het homohuwelijk verder weg leek dan ooit ‼ Maar vrijdag aanvaardde het Huis van Afgevaardigden met 30 stemmen voor en 19 stemmen tegen een wetsvoorstel dat het homohuwelijk zal legaliseren.

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com - KiTV·News