dinsdag 17 september 2013

Prinsjesdag 2013 – Koning Willem-Alexander | Troonrede: Sneller & Moderner


                        
Den Haag    De eerste Troonrede van Willem-Alexander is goed ontvangen ‼  Hij werd uiteraard vergeleken met zijn moeder, die sinds 1980 de Troonrede heeft uitgesproken.

Willem-Alexander koos een andere stijl dan zijn moeder. Hij sprak minder gedragen. Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, vond Willem-Alexanders uitspraak "moderner" dan die van Beatrix.

2200 woorden
Het opvallendst was zijn tempo  De koning las zijn Troonrede sneller voor dan koningin Beatrix dat altijd deed. In 17 minuten sprak hij 2200 woorden uit. Publiciste Wouke van Scherrenburg schreef op Twitter: "Het heeft wel wat, zo'n koning met verwaaid haar die door de Troonrede racet".

Tablet
Net als zijn moeder las Willem-Alexander de Troonrede van papier. Eerder las hij een enkele keer toespraken van een tablet, maar daarvoor koos hij vandaag niet.

Hij begon de Troonrede met een persoonlijke noot; een dankwoord aan zijn moeder, die nog altijd een inspiratiebron is voor hem. Toen hij over zijn broer Friso sprak, waren de koning en koningin duidelijk geëmotioneerd.

De koning droeg een jacquet, met daarop een draaginsigne van de Militaire Willems-Orde. Koningin Máxima droeg een gouden jurk van ontwer- per Jan Taminiau.

Concrete plannen voor 2014

Veiligheid en Justitie
- Mensen die naar de rechter stappen, betalen straks hogere griffierechten. Voor veelvoorkomende rechtszaken gaan de tarieven met 2 procent omhoog. Zaken waarmee veel geld gemoeid is, gaan veel meer kosten. Gemiddeld stijgen de tarieven met 15 procent. Dit moet 45 miljoen euro opleveren.

Volksgezondheid, Welzijn en Zorg
- De zorgpremie kan volgend jaar omlaag met 24 euro tot 1226 euro. Maar dit is iets wat zorgverzekeraars moeten regelen.
- De geplande bezuiniging van 89 miljoen euro op de huishoudelijke hulp gaat komend jaar nog niet door.
- Het plan om de zorg inkomensafhankelijk te maken gaat definitief niet door.
- Alcohol en tabak zijn vanaf 1 januari alleen te koop voor mensen vanaf 18 jaar
- De accijnsverhoging op tabak wordt uitgesteld tot 2015

Wonen
- Ouders mogen 100.000 euro belastingvrij schenken aan hun kinderen. Dat bedrag moeten de kinderen besteden aan de (aanschaf van) hun eigen woning.

Onderwijs
- De scholen krijgen er volgend jaar 204 miljoen euro bij om de om de inflatie te corrigeren. Dit bedrag komt bovenop de 689 miljoen euro die vrijkomt met het Nationaal Onderwijsakkoord.

Binnenlandse Zaken
- Het moet gemakkelijker worden om in het buitenland te stemmen

Buitenlandse Zaken
- Buitenlandse Zaken staat voor een flinke bezuinigingsopdracht: het budget moet in 2018 een kwart lager zijn
- Er komt één telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is voor Nederlanders in het buitenland in nood
- De visum- en paspoortverlening gedigitaliseerd

Defensie
- Er worden 35 JSF's aangeschaft (en er zijn al testtoestellen, in totaal dus 37 JSF's )
- Er verdwijnen 2400 arbeidsplaatsen bij Defensie extra; 700 tot 900 gedwongen ontslagen
- Er worden drie kazernes gesloten: de Johan Willem Frisokazerne in Assen en de Van Ghentkazerne in Rotterdam. De Joost Dourleinkazerne op Texel wordt een oefenterrein.

Infrastructuur
- Er komt het komende jaar 149 kilometer asfalt bij. Minister Schultz trekt hier 2,8 miljard euro voor uit.

Zie ook:  Prinsjesdag 2013 - Dossier  en  Prinsjesdag 2013 - Liveblog

bronnen: NOS.nl / NOS Journaal