maandag 26 oktober 2015

UK - Queen | "Bohemian Rhapsody was de Coming Out van Freddie Mercury" ‼

Komende zaterdag wordt de wereldberoemde song Bohemian Rhapsody van de Rockgroep Queen 40 jaar. Het is één van de strafste en beste rocksongs ooit, en volgens Freddie's biografe Lesley-Ann Jones, is het lied de coming out van Freddie Mercury.

31 oktober 1975. Bohemian Rhapsody begint aan een veroveringstocht over de hele wereld. Wie nog niet zo lang op de aardbol rondloopt, kent het lied ongetwijfeld toch van de immer hoge noteringen in de Tijdloze 100 en in andere muzieklijstjes met de beste nummers aller tijden. Alleen al in thuisland het Verenigd Koninkrijk gingen er meer dan 2,5 miljoen exemplaren van over de toonbank en stond het nummer zelfs twee keer op nummer 1.

Freddie Mercury gaf nooit uitleg over zijn teksten, de song Bohemian Rhapsody ging over relaties, meer liet hij niet los. Dat had natuurlijk alles te maken met het feit dat hij zijn homoseksuele geaardheid vooral voor zijn ouders verborgen wilde houden. In 1986 wierp Lesley-Ann Jones haar vermoeden persoonlijk voor aan Freddie, die slechts even lachte, stil werd, en toen zei dat het een slechte timing was. Na de dood van Freddie kreeg ze een bevestiging van zijn partner Jim Hutton die zei: "Je had gelijk. Freddie zou het nooit in het openbaar bevestigen omdat hij de schijn van hetero te zijn moest ophouden voor zijn familie. Maar we hebben het er vaak over gehad. Het was Freddies biecht".

In de song zitten tal van verborgen boodschappen. 'Mama, I just killed a man' zou gaan over de hetero voor wie hij valselijk doorging. Mercury "doodde de 'oude Freddie' in hem, het bestaande beeld van hem", zegt Sir Tim Rice. "Met 'Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead' is de hetero die hij eerder was, dood. Hij maakte komaf met de man die hij probeerde te zijn, en nu staat hij daar, de nieuwe Freddie. 'I see a little silhouetto of a man' slaat op die nieuwe man, die nog altijd achtervolgd wordt door wat hij heeft gedaan en door wat hij is". 

Er was trouwens altijd maar 1 vrouw - Mary Austin - in Freddie's leven waar hij echt van hield al de rest was fake, zijn liefde voor mannen bleef lange tijd verborgen, het was toen ook een heel andere tijd. Mercury stierf op 24 november 1991 ten gevolge van Aids. Hij was één van de grootsten in de Rock geschiedenis, een uitzonderlijk uniek zang- en muzikaal talent die maar liefst vier octaven aan kon. 

bronnen: HoLeBi.info / YouTube.com